Tramp o “pola tone tajnih papira”: Bio sam 100 % u pravu


Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je bio “100 odsto u pravu”, kada je kritikovao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

On je to rekao samo pola sata nakon govora premijera Izraela Benjamina Netanjahua u kome je ocijenjeno da je taj sporazum zasnovan na lažima i navedeno Izrael ima ubjedljive dokaze o tajnom nuklearnom programu Irana.

Tramp je pohvalio predstavljanje kopija dokumenata za koje je Netanjahu tvrdio da dokazuju da je Iran lagao o razvoju nuklearnog oružja, dodavši da je gledao samo dio i da je bilo dobro.

Predsjednik SAD je ocijenio da je ponašanje Irana nije prihvatljivo. Ukazao je na testiranje raketa, rekavši da Iran ne sjedi skrštenih ruku.

Odbio je, međutim, da kaže da li će se SAD povući iz nuklearnog sporzuma, ali je rekao da će, ako se to desi, on možda pregovariti o “pravom sporazumu”, preneo je AP.

Rekao je i da SAD nisu “dobile ništa” od ublažavanja sankcija Iranu na osnovu sporazuma.

Tramp je ponovio svoje kritike sporazuma, uključujući činjenicu da nekim dijelovima ističe važnost za manje od jedne decenije.

Netanjahuov govor naišao je na različite reakcije u Vašingtonu, a jedan američki zvaničnik je potvrdio da je te dokaze Izrael podijelio sa SAD i da su obavještajne agencije utvrdile da su istiniti, prenijeli su izraelski mediji.

Govor izraelskog premijera podržali su uglavnom republikanci i kritičari nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ali su ga ismijejali oni koji podržavaju taj dokument.

I dok su pristalice pohvalile predstavljanje, kritičari su rekli da nije bilo informacija o kršenju sporazuma već samo podataka koji prethode godinama kada se pregovaralo s Iranom.

(Tanjug)

Previous Netanjahu: Iran laže da ne posjeduje nuklearno oružje
Next Teška saobraćajka kod Novog Grada, poginuo mladić

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *