Nacrt budžeta podigao temperaturu među članicama EU


Novi nacrt budžeta EU za perod od 2021. do 2027. godine, koji je predložila Evropska komisija, naišao je na različita reagovanja članica. Taj nacrt predviđa povećanje pojedinačnih doprinosa država, a neke od država najavljuju protivljenje.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da, iako ima pozitivnih elemenata u predloženom budžetu, on nije prihvatljiv u sadašnjoj formi.

“Za nas je prihvatljivo rješenje još daleko”, rekao je Kurc navodeći da očekuje “teške i duge pregovore”.

On smatra da su preporuke koje se tiču spoljnih granica EU pozitivne, ali da sadašnji prijedlog stavlja preveliko opterećenje na one koji doprinose budžetu. Poslije Bregzita EU bi trebalo da postane ekonomičnija i efikasnija, istakao je Kurc.

Predloženi budžet nije prihvatljiv ni za Holandiju, kaže premijer Mark Rute koji se zalaže za “moderan budžet uz pravednu raspodjelu tereta”, prenosi AP. Prema njegovim riječima, manja Unija poslije Bregzita mora da znači i manji budžet, a to znači težak izbor. Holandija je jedna od bogatijih zemalja koja izdvaja veći doprinos za EU nego što joj se vraća.

Novim prijedlogom budžeta se predviđa povećanje doprinosa zemlja članica u zajedničku kasu sa jedan na 1,114 procenta BDP, ali i direktno povezivanje poštovanja vladavine prava i korišćenja novca iz budžeta EU.

Prijedlog EK da u budžetu smanji subvencije za poljoprivrednike za pet odsto, nije prihvatljiv za Francusku, čije ministarstvo poljoprivrede najavljuje protivljenje smanjenju izdvajanja.

Njemačka, čija je neto-uplata u budžet Unije najveća, reagovala je oprezno i ponovila spremnost da potroši više, ali samo ako to bude “pravedno”.

Varšava će se usprotiviti svakom planu budžeta Evropske unije koji ne pravi ravnotežu između potreba različitih zemalja članica bloka, poručio je danas zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Konrad Šimanjski.

“Put do punog kompromisa oko budžeta EU i dalje je veoma dug”, rekao je Šimanjski, preneo je Rojters.

Evropska komisija predložila je novi nacrt budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine, koji uključuje odredbe koje bi za posljedicu mogle da imaju uskraćivanje novca Poljskoj zbog odnosa prema pravosuđu.

“Pomalo nam je nelagodno zbog nekih prijedloga, koji predlažu neku političku diskreciju, što je potpuno suprotno vladavini prava. Pravna norma mora da bude jasna i ona ne može biti predmet političkih emocija”, rekao je Šimanjski, navodi Politico.eu.

AP, međutim, javlja da su poljski zvaničnici reagovali s olakšanjem na predloženi dugoročni plan za potrošnju EU, uz ocjenu da su smanjenja i promjene u potrošnji mnogo manje bolni nego što je očekivano. Šimanjski je, navodi agencija, rekao da Poljska “cijeni” što prijedlozi EK u velikoj mjeri štite potrošnju u centralnoj i istočnoj Evropi.

Bitna i očekivana izmjena jeste predloženi mehanizam koji će se odnositi na povezivanje mogućnosti korišćenja novca iz zajedničkog budžeta i poštovanje vladavine prava u zemljma članicama.

Iako u Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju “generalno primjenjiv mehanizam koji nije usmjeren protiv konkretnih zemalja članica”, jasno je da bi zemlje kao što su Mađarska i Poljska mogle biti prve na udaru novih mjera zbog optužbi za podrivanje slobode govora i nezavisnosti pravosuđa.

(Tanjug)

Previous "Nebo nad Berlinom" u novom sjaju
Next Medvjed protrčao prijedorskim naseljem (VIDEO)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *