NIKO NEĆE U KAMENORESCE Plata hiljadu KM, ali mladima se ne mili TEŽAK I PRLJAV posao


U Građevinskoj školi od septembra uvode trogodišnji smer kamenorezac, a pravi izazov je sada kako zainteresovati omladinu za upis ovog deficitarnog zanimanja.

Kamenoresci iz cijele banjalučke regije udružili su se u zahtjevu da se u srednjim školama počne izvučavati obrada i ugradnja kamena, jer svakome od njih trebaju najmanje po dva mlada radnika- na terenu i u radionici. Posla, kažu, ima i previše, ali nikoga da ih naslijedi, iako je plata u proseku hiljadu maraka.

– Nije komplikovano, zdrav, prav mladić može 70 odsto zanata naučiti za dva mjeseca, ali jeste fizički težak posao i prljav. Dobar radnik ako hoće može zaraditi i 1.200 KM, ali milion je problema, mladima se ne da toliko raditi i ubrzo svi ovo napuste- pričaju u porodici Grmuša, koja već četiri decenije ima svoju kamenorezačku radnju. Problema je govore, uvijek bilo u ovoj struci, radnike je teško naći i uglavnom ih sami obučavaju, ali mnogi kada shvate koliko posla ima- sve napuste.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić potvrdio je da su u razgovoru sa kamenorescima i njihovim potrebama, odlučili da uvedu ovaj novi smjer, odnosno kombinovano odjeljenje sa 12 učenika. Nadaju se da će uspjeti upisati taj broj đaka, jer iskustvo pokazuje da je teško oformiti i jedno zajedničko odjeljenje za deficitarna zanimanja zidar- armirač, pošto djeca mahom izbjegavaju trogodišnje smjerove.

– Vlada opšta klima nezainteresovanosti u porodicama i u društvu za deficitarna zanimanja, iako Grad daje veće stipendije upravo tim đacima. Deca po svaku cenu žele da upišu četvorogodišnju školu, a kasnije ne mogu da prate nastavu, prolaze jedva dvojkom ili trojkom, i na kraju kada ne odu na fakultet, vraćaju se i traže prekvalifikaciju za neki od deficitarnih smjerova – priča Bajić.

On najavljuje obilazak osnovnih škola kako bi malim maturantima predstavili za koje smjerove se mogu obrazovati, a organizovaće i „Dane otvorenih vrata“ u Građevinskoj školi.

–  Najbolje bi bilo da i roditelji pokažu interesovanje i dođu na ove prezentacije sa djecom, jer igraju veliku ulogu pri odabiru njihovog budućeg zanimanja – nagalašava Bajić.

Predstavnik četrdesetak kamenorezaca iz regije Slavko Vukelić, garantuje da sve đake koji završe ovaj zanat čeka siguran posao.

Za vrijeme školovanja, kamenoresci će osigurati i praksu, doručak, kafu i simboličnu dnevnicu za srednjoškolce. Praksa, je naglašava Vukelić, obavezna, pa mladima neće gledati kroz prste i tolerisati izostanke.

– Želimo da mladi ostanu kod nas, da nauče zanat, vrstu kamena i kako se šta obrađuje, jer su sada u ovom poslu sve stare generacije. Nadamo se da će, pored Banjaluke, i u drugim opštinama u regiji biti uveden ovaj smjer, pošto su potrebe stvarno velike- zaključio je Vukelić.

Spomenik i 10.000 KM

U kamenorezačkim radnjama pričaju da posla imaju preko glave, naručuju se nadgrobni spomenici po cijenama od 500 do čak 10.000 KM. Toliku sumu spremni su da plate uglavnom gastarbajteri.

Previous Sve više vojnika napušta Oružane snage BiH
Next STRAVIČNA SVJEDOČANSTVA Dudakovića za ZLOČINE optužuju i bivši saborci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *