Izetbegović: Izvještaj RS upućen Savjetu bezbjednosti UN predstavlja “neozbiljni akt namijenjen glasačima


Predsjedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović tvrdi da “takozvani izvještaj” Vlade Republike Srpske upućen Savjetu bezbjednosti UN predstavlja “neozbiljni akt namijenjen glasačima u ovom entitetu, a ne Ujedinjenim nacijama”.

On je u pisanoj izjavi za N1 naveo da “Savjet bezbjednosti UN nikada do sada nije uzeo u razmatranje ranije upućene slične dopise, pa neće ni ovaj, jer entiteti nemaju atribute države, niti su po Ustavu BiH nadležni za međunarodne poslove”.

– Kao i u ranijim tzv. izvještajima, i u ovome je iznesen niz neistina koje su u domaćoj javnosti više puta ponovljene, među kojima i ona da izjavama o jačanju namjenske industrije ”bošnjački lideri prijete nasiljem i oružanom agresijom”. Jačanje namjenske industrije je u funkciji jačanja odbrane svake zemlje pa i Bosne i Hercegovine, i ono stabilizuje mir i odvraća od sukoba”, naveo je Izetbegović.

N1 podsjeća da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio Devetnaesti Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN koji se bavi “potrebom sprovođenja izvornog Dejtonskog sporazuma, lažnim navodima o militarizaciji usmjerenim protiv Republike Srpske i nužnosti održavanja slobodnih izbora u Bosni i Hercegovini bez stranog uplitanja”.

Navodi se da se izvještaj bavi i “sve većom prijetnjom od džihadističkog terorizma u BiH”, u djelu u kojem se takođe pominje Izetbegovićeva stranka.

– Pošto je Islamska država izgubila svoju teritorijalnu bazu, opasnost od terorizma u BiH je porasla. Državljani BiH koji su se pridružili Islamskoj državi sada se vraćaju u BiH koja je i dalje sigurno utočište za džihadiste. SDA je tokom rata pozivala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tesne veze sa radikalnim islamistima. Politike BiH i nerad bezbjednosnog aparata BiH, kojim dominira SDA, takođe su doprinijeli pretvaranju u utočište džihadista – piše u izvještaju.

U njemu se još ističe da “Republika Srpska nema planove za otcjepljenje, ali insistira na punoj primjeni Dejtonskog sporazuma”.

Izveštaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN sadrži 25 stranica podjeljenih u sedam poglavlja.

Sjednica treba da bude održana naredne nedjelje, a pred SB UN će se obratiti visoki predstavnik Valentin Incko.

(Tanjug)

Previous PREDSJEDNIK RS O SMRTI DAVIDA DRAGIČEVIĆA Ako neko nije obavljao svoj posao kako treba ODGOVARAĆE
Next Ukida se Dom lordova poslije 700 godina?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *