PREDSJEDNIK RS O SMRTI DAVIDA DRAGIČEVIĆA Ako neko nije obavljao svoj posao kako treba ODGOVARAĆE


Ako neko od strane predstavnika državnih organa nije obavljao svoj posao onako kako je trebalo, a tih podataka još uvijek nema  – preduzeće se mjere odgovornosti – izjavio je danas predsjednik RS Milorad Dodik.

On je potvrdio da je na današnjem sastanku u Vladi RS, kojem su pristustvovali premijerka Željka Cvijanović, pojedini članovi SNSD, kao i ministri u Vladi RS, među kojima je bio i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, razgovarano i o sjednici Narodne skupštine RS koja bi trebalo da bude održana 10. maja, povodom slučaja Dragičević.

Dodik je rekao da je vlast u RS prihvatila tu tačku dnevnog reda i to u formatu koji je predložila opozicija.

–  Mi se te teme nimalo ne plašimo, jer nema razloga. Zaključak i rukovodstva RS i SNSD je da je bezbjednosna situacija u RS dobra. Ima pojedinačnih slučajeva koji traže odgovore i rad državnih institucija. Mi podržavamo rad institucija i da se o tome isključivo vodi zakonit postupak koji ne može da podliježe ni ulici ni trgovima, već da se ta priča završi onako kako to predviđaju zakoni – izjavio je Dodik.

On je dodao i da je priča oko slučaja Dragičević poprimila „političku dimenziju koju opozicija želi da iskoristi“.

– To može da bude legitimno sa strane njihovih interesa, ali sigurno nije sa stanovišta interesa građana, dugoročno nije sa stanovišta interesa porodice koja je najzainteresovanija za istinu. Mi ne želimo na bazi javnog pritiska od opozicije da preduzimamo bilo kakve mjere odgovornosti. Ko nam predoči podatke, mi ćemo preduzeti mjere i za minimum propusta u tom pogledu – istakao je Dodik.

Dodao je i da kao predsjednik Republike ističe da se rad institucija RS u slučaju Dragičević odvija u skladu sa procedurama i pravilima.

–  Naravno da bih volio da je to brže. Tužilaštvo ima svoju dinamiku i ne možemo na to da utičemo, ali, apel na tužilaštvo da što prije u javnost izađe sa dostignutim stepenom istrage i da saopšti javnosti podatke koji su važni. Ako bude postojala odgovornost nekoga u policiji, onda ćemo, kao što je reagovao ministar, samo zato što neko nije bio dovoljno odgovoran da u nedjelju ode da izvrši uviđaj, nego je otišao u ponedeljak, vidjeti da se preduzmu mjere odgovornosti – rekao je Dodik.

Rekao je da ima mnogo spekulanata koji žele da zloupotrebe skup na Trgu u Banjaluci „ne samo iz RS, kao što je to opozicija, nego i iz Federacije, gdje se ta tema drži u javnosti“.

–  Mi ne želimo ničiju tugu da zloupotrebljavamo. Treba porodici dati sve što su tražili i sa moje strane sve je bilo odobreno. Kao što znate bio sam i kući u danima kada se saznalo za smrt, bio sam na sahrani, primio sam ih na sastanak u svoj kabinet i bio sam sa njima na trgu…Ali, naprosto vidim da je ta politizacija prevršila svaku mjeru  i da to traganje za istinom, ne krivicom porodice, nego krivicom opozicije, poprima sve više politički značaj. U tom pogledu smo zaključili da sjednicu NS RS treba održati i da sve podatke o tome treba prezentovati javnosti – rekao je Dodik.

Pozvao je i predstavnke opozicije da ako „oni znaju neku istinu, da je saopšte“.

–  Znam da se Borenović sastaje sa ocem Dragičevića. Ne smatram, čak da to nije u redu, jer smatram da svako ko je zainteresovan i može da pomogne, treba da se uključi da dođemo do istine. Ali, mislim da nije pristojno da se putem javno izrečenih stavova, prije svega, pokušava institucija kakva je policija RS, dovesti u pitanje. Podržavam da sa stanovišta izrečenih javnih ocjena koje je i sinoć iznio gospodin Dragičević u jednoj TV emisiji, imenujući ljude koji su navodno počinili to ubistvo, da tužilaštvo po svim tim pitanjima preduzme radnje da se vidi da li je to istina ili nije. Samo je to put kojim možemo da idemo – zaključio je Dodik.

(Srpska info)

Previous Venecijanska komisija o Izbornom zakonu: Nećemo davati prijedloge, ali šaljemo eksperta
Next Izetbegović: Izvještaj RS upućen Savjetu bezbjednosti UN predstavlja “neozbiljni akt namijenjen glasačima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *