Blokiran ulaz u Hrtkovce, Šešelj u Jarku


Prilazi Hrtkovcima su zatvoreni, a pripadnici policije preusmjeravaju putnike na obilaznice, dok je ulazak u selo omogućen samo mještanima uz ličnu kartu kao dokaz o mjestu prebivališta.

Svi prilazi selu su blokirani iz pravca Šapca, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Nikinaca i Rume.

U Jarku se nalaze brojne novinarske ekipe, među kojima ima i novinara hrvatskih medija, a okupljaju se i pripadnici SRS koji nose zastave te stranke. Među njima su i poslanici Vjerica Radeta i Nataša Jovanović, a stigao je i lider SRS Vojislav Šešelj, javlja reporter Prve televizije Katarina Vasiljević.

Šešelj je rekao da ih na putu niko nije zaustavljao, da je bilo nešto policije na silasku sa auto-puta ka Jarku i dodao da će još malo sačekati da se prikupe pristalice radikala, pa će se onda obratiti prisutnima.

Stanovnici Hrtkovaca kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živjeli do sada. Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo, javlja RTS.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će “lično spriječiti” skup radikala.

Policija je zabranila sve skupove zbog opasnosti od ugrožavanja sigurnosti.

Zbog najave tog skupa, saobraćaj na dionici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, biće obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u “dobroj vjeri da čine dobro političko djelo”.

“Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gdje nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj vjeri da činimo dobro političko djelo”, rekao je Šešelj.

Na skupu prije 26. godina u Hrtkovcima, Šešelj je između ostalog pročitao imena 17 “nelojalnih” mještana hrvatske nacionalnosti koji moraju da napuste to vojvođansko selo.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio postupke Haškog tribunala, 11. aprila izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premještanje Hrvata iz Hrtkovaca 1992. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedjelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

“Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumiju odluku države”, kazao je Vučić.

U Hrtkovcima, nedaleko od Rume, selu koje se posljednjih dana nalazi u fokusu javnosti, iako ne svojom voljom, živi 3.300 ljudi. Najviše je Srba, 60 odsto, 30 odsto je Mađara, a deset odsto Hrvata.

(B92)

Previous Predsjedništvo BiH za automobile potrošiće više od 200 hiljada maraka
Next Vladina stranica za zapošljavanje traži gole čistačice

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *