Izvještaj Vlade RS Savjetu bezbjednosti: Lažna priča o militarizaciji Srpske


U novom izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN navodi se da određeni politički protivnici Vlade propagiraju potpuno lažan narativ da se Republika Srpska militarizuje, ali da takvi navodi nemaju nikakvu činjeničnu osnovu nego im je namjera da posluže kao izgovor za veću stranu intervenciju i slabljenje Srpske i njene Vlade.

U dokumentu se ističe da je nedavna nabavka pušaka u Srpskoj, koje su neophodne za modernizovanje zastarjelog policijskog naoružanja, bila potpuno transparentna i realizovana uz odobrenje svih relevantnih agencija u BiH.

Postupak nabavke sproveden je u skladu sa zakonom i potpuno transparentno. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske dobilo je i saglasnost Ministarstva spoljnih poslova BiH, Ministarstva odbrane, Ministarstva bezbjednosti i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, ističe se u izvještaju.

“Sadašnje naoružanje kojim MUP Republike Srpske raspolaže je zastarjelo i neadekvatno, naročito s obzirom na trenutnu terorističku prijetnju u BiH. Policija Srpske koristi oružje čija je starost u prosjeku 20 godina”, navodi se u izvještaju i napominje da identična sredstva od dva miliona KM za nabavku naoružanja planira i Sarajevski kanton u FBiH koji je samo jedan od 10 kantona u ovom entitetu.

U izvještaju se naglašava da, bez obzira na navode političkih protivnika Republike Srpske, policija Srpske nije imala obuke sa ruskim personalom niti ima takve planove, iako u tome ne bi bilo ničeg nezakonitog niti neprimjerenog s obzirom na to da je Rusija članica Savjeta za sprovođenje mira, a njene policijske snage su vrhunski obučene.

U dokumentu se dodaje da policija Srpske često realizuje obuke sa američkim oružanim snagama i evropskom policijom i podsjeća da novi Centar za obuku u Zalužanima nije resurs samo za pripadnike MUP-a Srpske, nego i partnerske policijske agencije u BiH i regionu, niti ovaj centar, koji su u više navrata posjetili predstavnici američke Ambasade i američkih oružanih snaga, ima ikakve veze sa Rusijom.

“Republika Srpska ima prijateljske odnose i sa Rusijom i sa zapadnim zemljama”, poručuje se u drugom dijelu 19. izvještaja koji govori o navodnoj “militarizaciji” Srpske pod ruskim uticajem ili na drugi način.

U izvještaju se dodaje da ne postoji osnov za tvrdnje da je Republika Srpska zastupnik Rusije, koja je isfabrikovana u nastojanju da se zapadni kreatori politike, koji se protive Rusiji, ubijede da Srpsku i njene lidere kazne.

“Republika Srpska ne djeluje niti će djelovati kao zastupnik bilo koje strane sile. Štaviše, suprotno neutemeljenim navodima, vlasti Srpske nemaju nikakvu vezu ni sa jednom paravojnom grupacijom. Na teritoriji Republike Srpske nema nijedne paravojne formacije”, naglašava se u izvještaju.

Kao glavni izvor iskrivljenih činjenica i direktnih laži kojima se prikazuje da je Republika Srpska u procesu militarizacije navodi se ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji je i član SDS-a – najveće opozicione stranke u Srpskoj i koalicionog partnera bošnjačke SDA na nivou BiH.

“Nažalost, tokom ove izborne godine, protivnici Vladinih nastojanja da zaštiti prava koja Republika Srpska ima prema Dejtonskom sporazumu nastojaće da iskoriste medije i druga sredstva da lažno napadnu njene izabrane zvaničnike. Vlada ne samo da očekuje nastavak ovih pokušaja, nego smatra da je važno da međunarodna zajednica shvati šta ovi postupci, u stvari, znače. Republika Srpska želi da iznese tačne činjenice u vezi sa ovim lažnim optužbama”, dodaje se u izvještaju.

U dokumentu se ističe da se u nekim medijskim izvještajima lažno navodi da su vlasti Republike Srpske na neki način povezane sa organizacijom “Srbska čast” za koju neki tvrde da je paravojna grupacija.

“”Srbska čast” je udruženje registrovano u Nišu, u Srbiji. Takvo udruženje nije registrovano u Republici Srpskoj, iako ova grupa očigledno ima nekoliko lokalnih poštovalaca. Srpska nema informacije koje ukazuju na to da “Srbska čast” jeste ili planira da postane paravojna organizacija. Vlasti Srpske ni na koji način nisu povezane sa ovom organizacijom”, naglašava se u izvještaju.

U drugom dijelu izvještaja navodi se da neki članovi međunarodne zajednice (prvenstveno iz SAD), koji podržavaju antidejtonsku centralizaciju BiH i zalažu se za novu rundu prisilne intervencije kojom bi se to postiglo, nastoje da lažno prikažu BiH kao sljedeće političko poprište rata preko posrednika između SAD i članica EU protiv Rusije.

“Smatraju da će, ako obmanama budu mogli da ubijede ključne donosioce odluka u ovim zemljama da odnosi Republike Srpske sa Rusijom predstavljaju prijetnju po njihove interese u sferi nacionalne bezbjednosti, lideri ovih zemalja preduzeti oštre mjere protiv Republike Srpske i njenih zvaničnika. Međutim, ovaj narativ lišen je suštine i treba ga sagledati u pravom svjetlu”, ocijenjeno je u izvještaju.

Vlada Srpske u ovom dokumentu poručuje da Republika Srpska nije i neće biti posrednik nijedne druge države, te da ukoliko postoji opravdana bojazan u pogledu neprimjerenog uticaja stranih sila u BiH koji predstavlja prijetnju po SAD i EU, to su tijesne veze koje Bošnjaci u FBiH imaju sa Iranom i Saudijskom Arabijom i njihov radikalan vehabijski uticaj.

“Bošnjački lideri u BiH često posežu za huškačkom retorikom i prijete ratom. Za razliku od njih, lideri Republike Srpske opredijeljeni su za mir i isključuju nasilje kao način rješavanja političkih sporova. Međunarodna zajednica treba da osudi prijetnje oružanim sukobima kao sredstvom rješavanja neslaganja. Lažni navodi o militarizaciji Republike Srpske imaju cilj da isprovociraju intervenciju i kaznene mjere SAD i EU protiv Republike Srpske i njenih izabranih zvaničnika i dalje slabljenje Srpske”, navodi se u izvještaju.

U dokumentu je još jednom ponavljeno da Republika Srpska očekuje da će takvi pokušaji biti nastavljeni i čak intenzivirani tokom izborne godine “u očajničkom pokušaju da se utiče na rezultat izbora ili da se čak neki kandidati spriječe da učestvuju na izborima”.

“Ovo bi u velikoj mjeri podrilo demokratiju i stabilnost u BiH. Republika Srpska će energično nastaviti da traži rješenje internih neslaganja u BiH isključivo političkim dijalogom i drugim ustavnim sredstvima”, ističe se u drugom dijelu izvještaja.

(Srna)

Previous "Fast and Furious" 9 i 10 režiraće Džastin Lin
Next Rohani: Imamo planove za svaku Trampovu odluku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *