Krstan Simić: Na pragu smo najveće ustavne krize


Bosna i Hercegovina ponovo priznaje da nije sposobna da se suoči sa iole ozbiljnim problemom i traži pomoć od nekog savjetodavnog organa koji joj tu pomoć ne može pružiti – kaže za Srpskainfo pravnik Krstan Simić.

Komentarišući dogovor političkih lidera u Federaciji BiH da zatraže pomoć Venecijanske komisije u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Simić podsjeća da je riječ o savjetodavnom tijelu čije odluke nikoga ne obavezuju.

-Venecijanska komisija je skup uglednih pravnika koji u ime Evropske komisije daju savjetodavna mišljenja vezano za pitanja koja se pokrenu u pojedinim državama bilo da su na putu pristupanja EU, bilo da su članice EU. Radi se isključivo o savjetodavnom tijelu i imam osećaj da je traženje mišljenja Venecijanske komisije samo kupovina vremena – ističe Simić.

On ujedno naglašava da se problem izmjena Izbornog zakona BiH previše potcjenjuje.

-Ovo pitanje oko kojeg se lome koplja može za par mjeseci biti jedan od najvećih uzroka ustavne krize, jer ukoliko budu sprovedeni izbori, a ne dođe do usaglašavaja stavova oko Izbornog zakona može se doći u poziciju da se vlast ne može formirati i da ulazimo u veoma turbulentno područje takozvane ustavne krize – kaže Simić.

Dodaje i da je u sporu oko Izbornog zakona kao primarno pitanje isplivalo rešavanje zastupljenosti Hrvata i Bošnjaka, dok Srba i ostalih građana gotovo i da nema.

-Traži se da uspostavi princip ravnopravnosti naroda, a zanemaruje se član 1. Ustava BiH koji predviđa da je BiH ne samo država tri konstitutivna naroda, već i građana, odnosno ostalih koji tu žive.

Sada dolazimo do pozicije da uđemo u ustavnu krizu zbog nemogućnosti da se bira Dom naroda po procentu, odnosno po zastupljenosti partijama koje pobjeđuju, a osam godina nismo u mogućnosti da riješimo problem diskriminacije na koju je ukazao Sud u Strazburu i koja je za nas obavezujuća ako želimo ići ka EU. Zato se Dodikova rečenica, koja je često predmet sporenja u Federaciji da je BiH „nemoguća država“ – potvrđuje, ne zato što to želi Dodik, već zbog koncepta koji je proizašao iz odnosa u BiH – zaključuje Simić.

Nemoralno

Moralno je nepošteno prema biračima, koji izlaze na izbore da bi izabrali predstavnike koji će im donijeti bolji život, da ne znaju po kom zakonu će da ih biraju. To je krajnje neodgovorno i licemjerno od strane političara koji smatraju da se Izborni zakon može promjeniti dan pred izbore – ističe Simić.

(Srpska Info)

Previous Brnabić: Ostajem premijer
Next Vučić u dvodnevnoj posjeti Turskoj

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *