Predsjedništvo BiH za automobile potrošiće više od 200 hiljada maraka


“Ima se, može se” – moto je, odavno svojstven socijalno neosjetljivim bh. institucijama!

Pokazuje to novi izvještaj u Predsjedništvu BiH. Troškovi popravke i održavanja službenih vozila ove godine koštaće više od 220.000 KM!

“Kapitalni projekti” u zgradi Predsjedništva i oko nje, nisu više trotoari. Nisu ni zavjese sa ukrasnim “vodilicama i špagama” – mada za takve ekskluzivitete potreba na papiru, opet postoji. Prefiks “kapitalni” u ovoj godini, dobilo je bh. visočanstvo- službeni automobil.

Kupiti novi, postojećim napuniti rezervoare, oprati ih iispolirati, obezbijediti gume, registrovati, osigurati… Osposobiti ih za tročlanog šefa i za familiju, ako zatreba “bezbjednosti radi”, kao što je “zatrebalo” za suprugu Bakira Izetbegovića – Sebiju.

Naime, javne nabavke za tekuću godinu, teške su 2.082.000 maraka, a više od pola tog iznosa biće utrošeno za putovanja, za vozanje i održavanje četverotočkaša.

Građani su ogorčeni. Penzioneri kažu da im treba oduzeti automobile i da idu pješke, kao i oni.
Pojedini ističu da je to “užas jedan, ali šta ćete tako je – šuti i trpi”.

U Predsjedništvu ne trpe. Ali ćute! Koliko imaju službenih automobila, ne odgovaraju. Prema posljednjem revizorskom izvještaju ima ih 35. Najmanje devet kupljeno je za mandata aktuelnog saziva. U planu je kupovina i desetog, vrijednog 100.000 maraka. I kao da su pred zgradu u Ulici Maršala Tita, pristizali sa otpada, a ne iz renomiranih auto-kuća, za njihovu popravku planirano je više od 220.000 maraka. Da jezde bh. kaldrmom audi, BMV, folsvagen… valjda nisu baždareni! Brzo se “kvare”!

Brže prljaju, pa će za njihovo blještavilo biti utrošeno skoro 30.000 maraka. Još 230.000 progutaće benzin, nafta i derivati. I na kraju nove- blještave gume.

Koštaće enormnih 70.000 maraka. Ili 2.000 po automobilu, osim ako i one nisu, “bezbjednosti radi” namijenjene za užu i širu familiju. Kad se sve zbroji – za upotrebu “bh. visočanstva” iz budžeta Predsjedništva ove godine biće potrošeno više od 600.000 maraka. I još skoro 500.000 za dnevnice, avio-karte, smještaj u zemlji i inostranstvu – za tri člana i pokojeg im emisara.

Ivica Ćavar, iz Centra civilnih inicijativa, kaže da ovdašnji političari jednostavno ne mogu ili neće da shvate da troše novac građana BiH. Kako ističe, novac porskih obveznika jedne vrlo siromašne zemlje. Uvjeren je da se može voziti i puno jeftinijim vozilima, ali i povremeno koristiti javni prevoz.

Može i privatni automobil. Ali službeni je, eto, draži. Jer, bh. službeni automobil može tamo gdje ne može ni ruska samohotka – u vinograd, u šoping, na plažu, u jarak ili u banderu. Službeni automobil ne odmara i kada zvaničnici odmaraju. Parkinzi, ne samo pred Predsjedništvom, ovih dana prazni. Baš kao i radna mjesta izabranih i imenovanih.

Građani, opet, ne ćute i kažu: “To je pobjesnilo, radi šta hoće, nikoga se ne boji!”, te dodaju da uz takvo ponašanje ide i narodna izreka “Kad se masla ima, maže se i po ….”

Kada je svojevremeno Savjet ministara BiH usvojio Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korišćenja službenih automobila, ograničio je i vrijednost i upotrebu – “zaveo red” asketski je zvučalo.

No, čudo je kratko trajalo! Prvi su reagovali upravo članovi Predsjedništva. Željeli su u Evropu na četiri nova točka – skuplja od tada limitiranih 130.000 maraka. Granice nisu trpjeli ni ministri, vodeći bh. parlamentarci, oni zaogrnuti u sudijsko-tužilačke toge…. Tenderi su pretvarani u spisak perverznih želja – masažeri u sjedištima, panoramski krov, parking senzori….O trošku građana kupovane su “ergele” crnih limuzina neograničenih konjskih snaga. A kada su već ergele prepune, zašto ih sputavati!? Neka pune krstare – i danju i noću! I za praznike, poput ovih prvomajskih! A, asketizam? On je ionako rezervisan – samo za građane!

Previous Radojičić: Banjaluka u ekspanziji: Nova infrastruktura i velika potražnja stanova
Next Blokiran ulaz u Hrtkovce, Šešelj u Jarku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *