Vjetar srušio rodnu kuću Đure Đakovića


U Slavonskom Brodu u naletu vjetra srušena je rodna kuća Đure Đakovića, jednog od najistaknutijih boraca radničke klase Jugoslavije.

Riječ je o trošnoj kućici koja se nalazila u Brodskom Varošu kod Slavonskog Broda.

Predsjednik Udruženja istoričara Slavonije, Baranje i Srema Ilija Maoduš kaže da je Đaković istorijska ličnost bez obzira na različito tumačenje prošlosti i politikantske izjave iz pojedinih stranaka, te da je žalosno što je njegova kuća tako završila.

“To je rezultat nepromišljene politike i neodgovornosti vladajućih struktura, pa i vođstva kompanije koja nosi njegovo ime”, rekao je Maoduš za “Večernji list”.

Istoričar Petar Bašića smatra da na Đuru Đakovića treba gledati prvenstveno kao na predstavnika sindikalizma, a ne komunizma, jer riječ je o osobi koja je u svoje vrijeme pokretala prve štrajkove.

“Bio je buntovnik i žalio se ako bi radnici trebali raditi sat duže, ali to je zapravo bilo sindikalno djelovanje u to vrijeme, jer tada nije bilo organizovanih sindikata”, kaže Bašić.

On ističe da je rušenje kuće rezultat totalne nebrige grada, Turističke zajednice i same firme, koji su dopustili propadanje objekta koji se mogao obnoviti za neznatnu sumu novca.

“Mogli smo tu kuću staviti u funkciju i zarađivati na dolascima hiljade turista, a mogli smo dovoditi i školsku djecu koja bi ondje učila o osnovama borbe za radnička prava. Žalosno je što to niko nije prepoznao”, rekao je Bašić.

Maloj slavonskoj kući od drveta trebalo je da bude vraćen izgled koji je imala do devedesetih godina prošlog vijeka, a u finansiranje su trebale da se uključe sve firme koje nose Đakovićevo ime, grad Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i Ministarstvo kulture, ali sve je ostalo samo na obećanjima.

(Srna)

Previous Rohani: Imamo planove za svaku Trampovu odluku
Next Banjalučki doprinos Ničemu (Video)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *