Vučić u dvodnevnoj posjeti Turskoj


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj, gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Vučića će u Istanbulu dočekati turski kolega, sa kojim će prisustvovati Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Na forumu će se, osim dvojice predsjednika, prisutnima obratiti predsjednik Odbora za spoljne i ekonomske odnose Turske Omer Džihad Vardan, ministar privrede Nihad Zajbečki i potpredsjednik srpske Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vučić će sutra boraviti u Ankari gdje će položiti vijenac ispred mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države, prenose beogradski mediji.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsjednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom.

Predviđeno je i polaganje cvijeća stradalima tokom neuspjelog puča 2016. godine u pratnji predsjednika turskog parlamenta.

Predsjednik Srbije će se zatim sastati sa Erdoganom u Predsjedničkoj palati.

Oni će prvo imati tet-a-tet susret, a ministri bilateralne susrete, da bi poslije toga uslijedio plenarni sastanak delegacija i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Vučić i Erdogan će se poslije sastanka obratiti medijima, a šef turske države će u čast visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Ova posjeta dogovorena je krajem marta kada su Vučić i Erdogan razgovarali telefonom, poslije hapšenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz kabineta turskog predsjednika saopšteno je da će na sastancima biti razgovarno o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će “doprinijeti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali”.

Iz turskog Predsjedništva ističu da se očekuje će Erdogan “razmijeniti gledišta povodom nedavnog razvoja situacije na regionalnom i međunarodnom nivou”.

Previous Krstan Simić: Na pragu smo najveće ustavne krize
Next Laserski borbeni sistem na paradi za Dan pobjede

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *