Erdoan i Vučić: Ubrzati izgradnju autoputa Beograd- Sarajevo


Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Redžep Tajip Erdoan ocijenili su u Ankari da su odnosi dvije zemlje dobri, založili se za mir na Balkanu, te istakli da projekat kružnog autoputa Beograd-Sarajevo treba sprovesti u najkraćem periodu.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa Erdoanom, rekao da je dogovoreno da bude ubrzan projekat izgradnje kružnog autoputa Beograd-Sarajevo, odnosno izgradnja dionice Požega-Kotroman prema Višegradu i istovremeno preko Kuzmina do Rače prema Bijeljini.

“Tako bi bio napravljen krug Beograd-Sarajevo, što je od ogromnog značaja za Srbe i Bošnjake”, rekao je Vučić.

On je zamolio Erdogana da, ako može, podstakne i ubrza u BiH proces izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, te naglasio da u vezi sa modelom tog puta neće biti problema sa Srbijom, koja će preuzeti dio budžeta finansiranja.

Vučić je zahvalio Erdoganu što ulaže napore u očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu, te naglasio da je Turska u Srbiji sve prisutnija ne samo u ekonomskom, nego i u političkom smislu.

“Zato je važno imati parnterske odnose sa Turskom, to je dodatna garancija da ćemo sačuvati stabilnost. Sve više stvari nas vezuje za Tursku, prepoznajemo ozbiljnog partnera i prijatelja, nastavićemo saradnju na svim poljima – privrednim, sportskim, društvenim”, rekao je Vučić, navodeći da se broj turista iz Turske udvostručuje.

On je zahvalio turskim investitorima što su oživjeli mala mjesta u Srbiji, te naveo da je Srbija zainteresovana i za gasovod “Tanap”, kao i za “Turski tok” jer, kako je naveo, od nekog mora dobijati gas ako bude prekida dostave kroz Ukrajinu.

Vučić je zahvalio Erdoganu za veličanstven doček i naglasio da uskoro očekuje Erdoana u Srbiji.

Erdoan je rekao da je projekat auto-puta Beograd-Sarajevo, koji podržava Turska, veoma važan, jer će ojačati odnose u regionu, doprinijeti regionalnom miru i prosperitetu.

On je naglasio da je to jedan od projekata prijateljstva koji će biti realizovan u najkraće vrijeme.

Navodeći da postoje i neki kojima smetaju dobri odnosi Turske sa Srbijom i BiH, Erdogan je istakao da Turska želi da posebno na Balkanu bude uspostavljen vječni mir.

On je naglasio da turske investicije predstavljaju veliku priliku za nova radna mjesta i oživljavanje regiona, te napredak i ekonomsku stabilnost na Balkanu.

On je naveo da Zapad ima problema sa aktivnim turskim djelovanjem na Balkanu i da Zapadu smetaju brojne turske aktivnosti.

“Ali, smetalo im ili ne, mi ćemo posebno na zapadnom, Balkanu uraditi sve što možemo kako bismo ojačali mir i stabilnost”, rekao je Erdogan.

On je rekao da građani Sandžaka predstavljaju najjači most između Turske i Srbije i da se ulažu napori da se ojača ova veza.

Erdogan je zahvalio “braći iz Novog Pazara” koji su mu dodijelili tutulu počasnog grđanina Novog Pazara, te podsjetio da je i Vučić tu titulu dobio 2015. godine.

(Srna)

Previous Medvedev predstavio sastav nove vlade, među ministrima i poznata imena
Next Cijene nafte dostigle najviši nivo od novembra 2014. godine

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *