Nema zahtjeva za Erdoanov miting u Sarajevu


Iako se uveliko po društvenim mrežama najavljuje dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdoana u BiH i predizborni skup njegove Stranke pravde i razvoja (AK) u Sarajevu za 20. maj, još ni jedna institucija nije dobila zahtjev za održavanje mitinga.

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno u “ZOI’84”, koja upravlja dvoranom “Zetra” i u kojoj bi trebalo da bude održan miting, još nisu ni s kim pregovarali o zakupu prostora. Međutim, rekli su da postoji interesovanje jedne turske organizacije za dvoranu.

Slična situacija je i u sarajevskoj policiji. Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, rekla je za “Nezavisne” da policiji još nije stigao zahtjev za odobrenje organizovanja skupa.

“Organizator zahtjev mora podnijeti pet dana prije održavanja skupa”, podvukla je ona.

Muk šutnje i u institucijama BiH i drugim službama u Sarajevu koje bi trebalo da imaju informaciju da li će se održati skup ili ne, jer je riječ o visokom zvaničniku jedne zemlje. I dok one ćute, Unija evropsko-turskih demokrata objavila je plakat 4. maja na kojem najavljuju šestu skupštinu, odnosno skup uz prisustvo predsjednika Turske za 20. maj u dvorani “Zetra” u Sarajevu.

Erdoan je već ranije izjavio da će njegova partija održati miting u BiH i da očekuje između 9.000 i 10.000 svojih pristalica. Na Facebooku je otvorena stranica “Podrška dolasku predsjednika Erdoana u Sarajevo” na kojoj neki najavljuju i okupljanje građana u znak podrške turskom predsjedniku, a ima i onih koji se protive ovakvom stavu, uz objašnjenje da BiH nije ničija kolonija.

Poslanici u Predstavničkom domu BiH već ranije su se usprotivili i osudili predizborni skup druge države u BiH, a u ponedjeljak je reagovala i Demokratska fronta, iz koje ističu da zbog silnih medijskih nagađanja smatraju da javnost u BiH i građani Sarajeva moraju dobiti odgovore ko je organizator najavljenog predizbornog skupa i da li je na navedenom skupu planirano učešće domaćih javnih ili političkih ličnosti.

U Turskoj se 24. juna održavaju vanredni parlamentarni i predsjednički izbori, a njemačke, austrijske i holandske vlasti zabranile su turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove.

(Nezavisne novine)

Previous Banjalučanin pretukao sugrađanina pa se objesio u ćeliji
Next MUP demantovao Mektića: Policija uvijek djeluje u interesu građana

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *