Tužilaštvo BiH traži novo suđenje Oriću i Muhiću


Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić zatražio je danas da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine prvostepenu oslobađajuću presudu i odredi novo suđenje pred ovim vijećem komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Tokom današnjeg iznošenja žalbe na prvostepenu presudu pred Sudom BiH, Janjić je ukazao na bitne povrede odredbe krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Tužilac smatra da je riječ o jedinstvenoj presudi, jer se ona oslanja na nepostojeći dokaz koji nije izveden na glavnom pretresu.

“Prvostepeno sudsko vijeće izreklo je protivrječnu i nerazumljivu presudu jer su objava i pisani otpravak presude različiti”, naveo je Janjić.

Janjić je rekao da je prvostepeno sudsko vijeće zanemarilo iskaz zaštićenog svjedoka “O1”, te iskaz Ibrana Mustafića o dešavanjima u Srebrenici 1992. godine i o ubistvu Slobodana Ilića, koje je, kako je Mustafić rekao, izvršio Naser Orić.

Prema Janjićevim riječima, Mustafićev iskaz pred sudom u potpunosti je identičan navodima u njegovoj knjizi.

Tužilac je naveo da je sud zanemario i više podudarnih iskaza svjedoka o dešavanjima u selu Zalazje kod Srebrenice.

Branioci Orića i Muhića, Lejla Čović i Sabina Mehić zatražili su da žalba tužilaštva bude odbijena, a oslobađajuća presuda potvrđena.

Čovićeva je rekla da ostaje kod pisanog odgovora na pisanu žalbu tužioca, koja je, kako je navela, nejasna i konfuzna.

“Koncept žalbe zasniva se na nepostojećem dokazu, a to je u stvari službena zabilješka zaštićenog svjedoka koju je sud prihvatio. Tada tužilac nije prigovarao, a danas ističe prigovor autentičnosti”, dodala je Čovićeva.

Ona je navela da je cijela optužnica zasnovana na iskazu zaštićenog svjedoka, da su svjedoci tokom glavnog pretresa govorili suprotno, te da u spisu nema nijedan dokaz da je Naser Orić ubio Slobodana Ilića.

Apelaciono vijeće Suda BiH će u zakonskom roku od 15 dana pisanim otpravkom obavijestiti strane o donesenoj odluci.

Podršku Oriću i Muhiću danas je u i ispred Suda BiH iskazalo oko stotinu njihovih saboraca i predstavnika udruženja žrtava rata.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

(Srna)

Previous CIK BiH raspisao Opšte izbore
Next Počinje filmski festival u Kanu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *