Druženje sa “Yoko onomatopejom”


Danica Turanjanin, Ena Mitrovska, Mihaela Šumić i Radana Lukajić su dame koje će svoje čitati svoje pjesme i priče na zanimljivom književnom događaju “YOKO onomatopeja” koji će se održati u petak 11. maja, od 20.30 do 22 časa u banjalučkom caffeu “Yoko”. Razgovor sa gošćama će voditi Tanja Stupar Trifunović.

Svi ljubitelji književnosti pozvani su da dođu u Ulicu Ive Andrića 3, kod Muzičke škole “Vlado Milošević”, te prisustvuju prvom u nizu događaja posvećenih književnosti koje će organizovati “Yoko”.

O učesnicama:

Danica Turanjanin je student Filološkog fakulteta, odsjek Srpskog jezika i književnosti. Ozbiljnije se počela baviti pisanjem tek dolaskom u Banjaluku, gdje ju je samostalni život poveo ka svijetu poezije. Njeni prvi stihovi bili su proizvod nemogućih ljubavi gdje smo jedini akteri bili ona i fikcionalni lik, čak i kad je nosio ime i lice stvarne osobe. Još uvijek sebe smatra djevojčicom u svijetu odraslih, pomalo naivnom, što se vidi u njenim stihovima. To je njihova čar, odvojenost od kvazistvarnosti, svakodnevica sazidana od fikcije iz uma malog vanzemaljca. Inspiracija i polet mi može biti sve i ništa. Nema pravila u riječima, u načinima, u akterima. Nikad nije objavljivala svoj rad, jedva da ga je iko čuo i evo, sada dolazi trenutak kad njene misli isplivavaju na površinu javnosti.

Ena Mitrovski nije objavila ni jednu priču do sada. Ona nije objavila ni jednu dramu do sada. Ena Mitrovski nije objavila niti jednu novelu, zbirku i knjigu do sada. Ona ima 32 godine, piše od svoje desete godine, čita od svoje pete. Posjeduje diplomu profesorike srpske književnosti i jezika, osam čestitki za Najbolju mamu, dvadeset i sedam polica sa knjigama, znanje teorije književnosti, istorije književnosti, četiri izdanja Kišove “Mansarde”, tri prevoda i šest izdanja Egziperijevog “Malog princa”. Ona posljednjih pet godina radi u kulturi u ne tako velikom gradu Banjaluci, osmislila je malu galeriju u stanu, osnovala je prvi festival “Krovfest” na krovu Biblioteke, priredila više od 40 izložbi, 7 pjesničkih večeri, 6 predstava.

Mihaela Šumić trenutno studira politikologiju. Prije nekoliko godina je pisala kolumne i pjesme za jedan meksički časopis. Piše od osnovne škole.

Radana Lukajić je profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci. Studije francuskog jezika i književnosti završila 1996, u Novom Sadu, na Filozofskom fakultetu, Odsjek za francuski jezik i književnost. Diplomu magistarskih studija iz francuske književnosti stekla u Parizu, na Univerzitetu Pariz 8, Francuska. Doktorsku tezu odbranila u martu 2010. na Univerzitetu “Fransoa Rable” u Turu, Francuska. Pored naučno-istraživačkog rada, niza objavljenih članaka iz uže naučne oblasti. Stalni je saradnik časopisa „Sveske“, kao i član redakcije časopisa „Filolog“ Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

(SrpskaInfo)

Previous Merkelova sa Tačijem: Dijalog Beograda i Prištine nije jednostavna tema
Next Sad su Guči i bezobrazno skupe

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *