Angela Merkel tri sata ispitivala članove Predsjedništva BiH


Kao što je i bilo najavljeno, Angela Merkel je trojicu članova Predsjedništva pozvala u posjetu najviše zbog izbornog zakona BiH.

Nema rješenje , ali je ponudila svu pomoć, kako bi BiH izbjegla krizu, koja bi mogla biti uzrok nestabilnosti u cijelom regionu. Merkelova nije prijetila, ali je sastanak umjesto dva sata, trajao sat duže, poručuje srpski član Predsjedništva , nakon povratka iz Berlina. Kaže da je sva odgvornost u rukama lidera SDA i HDZ-a, koji bi trebalo da ponude rješenja.

“Ali je više nego jasno rečeno da je Njemačka spremna da da i eksperte i da da svoj pogled, ali da je ključna obaveza u BiH da to pitanje riješe. Mislim da su oni potpuno svjesni potencijalne opasnosti , posebno u periodu nakon izbora, posebno u odnosima unutar Federacije i oni to žele spriječiti”, kazao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

A ta kriza mogla bi se manifestovati kroz nemogućnost formiranja većine institucija u Federaciji, ali i nekih na nivou BiH nakon oktobarskih izbora. Ni nakon sastanka u Njemačkoj, lideri SAD i HDZ-a nisu bliži dogovoru. Bakir Izetbegtović poručuje da je teško udovoljiti zahtjevima HDZ-a, dok lider te partije odgovara – nadamo se da će i Merkelova shvatiti šta je problem kada se govori o izbornom zakonu.

“I tu će gospođa Merkel, zajedno sa svojim saradnicima, biti na neki način potpora u osnovi, kako pronaći rješenja, da najmalobrojni narod može da sukladno sustavu BiH i presudi Ustavnog suda da bira svoje predstavnike”, kazao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

U Njemačkoj je bilo riječi i o migrantskoj krizi, sa kojom se BiH sve više suočava. Njemačka kancelarka zainteresovala se za posjetu turskog predsjednika BiH . Bakir Izetbegović je potvrdio da će pristovati Erdoganovom predizbornom skupu , koji je zabranjen u nekoliko zemalja, među kojima i u Njemačkoj , a koji će biti održan 20. Maja u sarajevskoj Zetri.

(Nezavisne novine)

Previous Dolar i funta u padu
Next Netanjahu: Iran pretjerao, vazdušni udari pravi odgovor

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *