Interaktivni multibord u okviru postavke „Punktumi“


CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

U okviru postavke izložbe „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“(20. april – 30. avgust 2018. godine) od danas će posjetioci Muzeja putem interaktivnog multiborda imati mogućnost da putem online platforme saznaju više o Akciji solidarnosti i saradnji umjetnika iz više evropskih zemalja, koji su postavili temelje za ono što je kasnije postao Muzej savremene umetnosti Republike Srpske.

Fotografije, narativ i filmovi „Ranjeni grad“, „Prva pomoć“, „Banja Luka – prestonica solidarnosti“ i „Umjetnost ne poznaje granice“, a koje je odabrao i pripremio istoričar Zoran Pejašinović, posjetiocima će dočarati povod i uslove u kojima je nastajala ova vrijedna zbirka MSURS-a.

Kako su saopštili iz MSU RS, predstavljajući vrijednu zbirke inostrane umjetnosti u okviru Evropska godina kulturnog nasljeđa od velikog je značaja da se prisjetimo Akcije solidarnosti, koja je okupila brojne umjetnike iz Evrope i svijeta da svojim djelima pomognu obnovu nastradalog grada,nakon katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Banju Luku 1969. godine. Akcijom solidarnosti, koja je trajala od 1969. do 1975. godine, u Banju Luku je pristiglo više od 750 umjetničkih djela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, što je pružilo značajan temelj za osnivanje naše institucije, a činilo je i njen početni fundus.

Izložba „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“ i nabavka interaktivnog multiborda u Muzeju realizovana je uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH.

Previous Netanjahu: Iran pretjerao, vazdušni udari pravi odgovor
Next Nikada nećete uspjeti da napravite napuljsku picu, evo i zašto

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *