Jeftini stanovi za borce i policajce


Banjaluka – Republika Srpska će osmisliti projekat izgradnje stanova za bivše pripadnike, komandante i oficire Vojske RS koji imaju neriješen stambeni status i za pripadnike policije i drugih državnih organa, a njihova cijena će biti povoljnija od tržišne jer će ih država sufinansirati.

Ovaj projekat, koji bi trebalo da bude realizovan po ugledu na Srbiju, najavio je u petak predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom.

U Srbiji će pripadnici MUP-a, Bezbjednosno-informativne agencije i Vojske Srbije moći da riješe stambeno pitanje za maksimalno 1.000 KM po metru kvadratnom stana.

– Koncept je da RS sufinansira dio iznosa za izgradnju, a lokalne zajednice obezbijede lokacije koje će biti oslobođene komunalnih i drugih naknada, te da onaj koji preuzme stan ima obavezu da boravi u Srpskoj i radi u njenim institucijama. Želimo da ovim zaslužnim kategorijama pomognemo da na jednostavniji i efikasniji način dođu do smještaja  – rekao je Dodik.

Dodao je da Srbija prednjači u rješavanju ovog pitanja i da je ovo dobar primjer brige države koji Srpska želi da prati.

– Sagledaćemo kako Srbija rješava ovo pitanje, o čemu sam razgovarao sa Vulinom. Dio njihovih rješenja ćemo ugraditi u naše – istakao je Dodik.

Vulin je naglasio da je značajno što je Dodik prepoznao važnost projekta rješavanja stambenog pitanja za pripadnike službi bezbjednosti.

– Kada je reč o projektu stambenog zbrinjavanja pripadnika bezbednosnih struktura u Srbiji, Vlada je o tome već usvojila zakon, idemo u Skupštinu ovih dana i veoma brzo ćemo početi sa gradnjom prvih kvadrata za rešavanje stambenih pitanja naših pripadnika službi bezbednosti – kazao je Vulin i dodao da mu je drago da će strukture koje čuvaju društvo biti u mogućnosti da riješe stambeno pitanje na jeftin i jednostavan način.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da neriješeno stambeno pitanje predstavlja veliki problem za bivše borce.

– Zaista bi bilo dobro i pohvalno da taj projekat bude pokrenut. Prioritet je rješavanje stambenog pitanja za preostale porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, a onda da idu ostale boračke kategorije. Rješavanje stambenog pitanja demobilisanih boraca koji su u stanju socijalne potrebe bi bio znak prave brige i poštovanja – istakao je Savčić.

On je naglasio da Boračka organizacija podržava sve projekte koji vode ka poboljšanju statusa boračkih kategorija i da odaje priznanje institucijama koje pokreću i realizuju takve inicijative.

– Nadam se da će uskoro biti potpisan i memorandum između Boračke organizacije i Vlade RS, koji je ranije dogovoren, i da će biti definisana pitanja pomoći borcima koji nemaju penziju i statusa Boračke organizacije – istakao je Savčić.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske RS Milovan Milutinović rekao je da su prije nekoliko mjeseci u institucijama Srpske inicirali rješavanje problema stambenog zbrinjavanja oko 200 starješina Vojske RS koji se nalaze u veoma teškom položaju.

– Imamo komandante jedinica koji su praktično bez riješenog stambenog pitanja, ali i čitave plejade drugih starješina i ta vrsta projekta koja je najavljena jeste način da ovaj problem bude riješen – kazao je Milutinović.

Dodao je da postoje i starješine koje su ranije imale stanove, ali da im poslije rata oni nisu vraćeni, uprkos odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

  • Čekali smo da bude riješeno stambeno pitanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a možda je konačno došlo vrijeme da bude riješeno i stambeno pitanje starješina Vojske RS koji su ugroženi. To su istinski stvaraoci Srpske i zaslužuju da budu zbrinuti – istakao je Milutinović i dodao da imaju spremne spiskove i da su spremni da budu partneri institucijama u rješavanju ovog problema.

Namjenska industrija

Milorad Dodik i Aleksandar Vulin su ocijenili da je saradnja Srpske i Srbije izuzetna i da se ona ogleda i u namjenskoj industriji.

– Zahvalan sam ministru na posvećenosti i dobroj saradnji sa našim institucijama i za uspješno realizovane aktivnosti koje se odnose na upošljavanje nekih naših preduzeća na komercijalnim osnovama, što znači da nam rade dijelovi nekadašnje namjenske industrije – naglasio je Dodik.

Vulin je istakao da je RS jedan od spoljnopolitičkih prioriteta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da će Srpska moći da računa na političku, ekonomsku, diplomatsku i svaku drugu podršku. Podsjetio je da su u namjenskoj industriji prošle godine sklopljeni ugovori preduzeća iz Srbije u RS vrijedni više od tri miliona evra.

– Može se očekivati da će ugovora biti više, a u narednih deset dana potpisaćemo još nekoliko iz oblasti odbrambene industrije, a jedan će se odnositi na banjalučko preduzeće “Kosmos” – rekao je Vulin.

(Glas Srpske)

Previous Za utaje i prevare više od 2.000 godina robije
Next Cvijanović: Ako se Europa ograđuje žicom od migranata, zašto da ih mi prihvatamo

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *