Šest mjesta za punjenje auta na struju


Parking mjesta sa punjačima za električna auta, njih šest, biće puštena u rad u ponedjeljak na dvije lokacije, i to po tri mjesta kod terminala prigradskog prevoza putnika na Malti i na parkingu Paskulina ciglana.

Riječ je o srednjebrzom tipu punjača snage 22 kilovata, što znači da je potrebno oko dva sata da se baterija auta potpuno napuni.

U Gradskoj upravi kažu da su ovaj projekat započeli, prije svega, zbog turista koji ranije nisu imali gdje da napune svoja električna vozila.

“Grad planira već neko vrijeme da obezbijedi tu mogućnost. Čitavu ovu rutu vozači električnih automobila izbjegavaju jer nema punionica od Zagreba do Sarajeva”, rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodao je da je ovo još novo za naše tržište, ali da je za očekivati da će biti sve više električnih automobila.

“Dvije punionice su za ‘Tesline’ automobile, a ostale su univerzalne, za druge vrste električnih automobila”, objasnio je Sandić.

Dodao je da su postavljene vertikalne signalizacije, na sedam lokacija, koje vozače pravovremeno obavještavaju gdje se nalaze punionice, te da su one obilježene i na auto-kartama.

Turistička organizacija grada pozitivno gleda na postavljanje punionica jer, kako kažu, turisti su se žalili da nemaju gdje da napune baterije na svojim električnim automobilima.

“Banjaluka treba da ide u korak sa vremenom i da obezbijedi svim turistima, kao i građanima koji imaju mogućnost i želju da posjeduju električno vozilo, da mogu da ih napune i kod nas”, rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL.

U Centru za životnu sredinu ističu da, kada je u pitanju infrastruktura za električna ili hibridna vozila, izgradnja punionica će pomoći u smanjenju emisija CO2, mada, kako kažu, u gradu ne postoji značajan broj vozila na električni pogon.

(nezavisne)

Previous Bizaran tretman za njegu intimnog područja: Objava bjuti blogerke razljutila doktore, evo šta kažu!
Next Banjalučanin nastradao u šahtu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *