Čavić: Podrška kandidatima Saveza za promjene


NDP podržaće kandidate Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Vukotu Govedaricu i za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, rekao je danas predsjednik NDP-a Dragan Čavić nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Čavić je rekao novinarima u Srpcu da se došlo do teksta koalicionog sporazuma Saveza za promjene koji je osnova za zajedničko djelovanje SDS-a, PDP i NDP na sljedećim izborima.

On je istakao da je NDP zadovoljan, jer su prihvaćeni stavovi ove stranke po pitanju politika i po drugim pitanjima u vezi sa odnosima unutar Saveza za promjene.

Čavić kaže da je sporazumom jasno definisano kakva će biti uloga svih stranaka poslije izbora.

“Budući da NDP nema kandidate za pojedinačne funkcije, nego preostale dvije članice Saveza daju kandidate za predsjednika Republike i člana Predsjedništva BiH, sporazumom je predviđeno da će NDP dati kandidata za predsjednika Vlade ili predsjednika Narodne skupštine”, rekao je Čavić i dodao da vjeruje da NDP ima dovoljno kapaciteta da ponudi adekvatno rješenje i za jednu i za drugu poziciju.

Čavić je uvjeren da će narednih dana doći do potpisivanja sporazuma u mnogo širem bloku od ove tri stranke, ističući da će o tome odlučiti u okviru Saveza za promjene.

On kaže da je Predsjedništvo NDP-a na današnjoj sjednici razmatralo i pitanje mogućih koalicija, dodajući da je već bilo razgovora sa drugim partijama o koalicionim listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

“Ne isključujemo mogućnost koalicija. U osnovi mi smo spremni da izađemo samostalno na izbore za Narodnu skupštinu i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali smatramo da je mnogo korisnije razgovarati sa drugim političkim akterima i drugim političkim strankama da bi se smanjio broj rasutih glasova kada neke stranke ne ostvare cenzus”, rekao je Čavić.

On je najavio da će NDP narednih dana o tome razgovarati sa nekim političkim strankama, ali nije precizirao sa kojim, dodajući da će javnost o tome biti obaviještena kada razgovori budu završeni.

Čavić je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva NDP-a imenovan izborni štab i utvrđeni kriterijumi i rokovi do kojih treba da budu formirani regionalni, opštinski i gradski izborni štabovi stranke.

Zamjenik predsjednika NDP-a Krsto Jandrić rekao je da je na sjednici Predsjedništva dogovoreno da NDP podrži kandidata za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića kojeg je predložio PDP i kandidata za predsjednika Republike Srpske Vukotu Govedaricu, kojeg je predložio SDS.

“Oni su se složili da NDP predloži kandidata za funkcije predsjednika Vlade Srpske ili Narodne skupštine Republike Srpske. Oni će sigurno nas podržati u jednoj od te dvije funkcije, a NDP će predložiti da to bude premijerska funkcija. Šta će biti poslije izbora, ćemo vidjeti”, rekao je Jandrić.

On je rekao da će NDP voditi kampanju da Čavić bude kandidat za predsjednika Vlade Republike Srpske.

(Srna)

Previous Pojas Gaze / Masakr na otvaranju Ambasade SAD-a: Broj mrtvih popeo se na 41
Next Cvijanović: U RS nema prostora za zbrinjavanje migranata

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *