Čović: Obezbijediti legitimno predstavljanje hrvatskog naroda


Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je tokom predavanja u Zagrebu da se na svim nivoima vlasti u BiH mora obezbijediti legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, kroz potpuno ostvarenje načela konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti, istovremeno poštujući principe i osnovne vrijednosti EU i poštivanja ljudskih prava.

“Da bi se zaštitila kolektivna prava u BiH, moraće se tražiti aranžman kojim bi se uspostavila ravnoteža između građanskog i kolektivno-etničnog uređenja, da se ne bi napravila diskriminacija prema bilo kom pojedincu ili grupi”, istakao je Čović na predavanju u palati Hrvatske akademije nauka i umjetnosti.

Na predavanju o temi “O ljudskim pravima u BiH, sa posebnim osvrtom na status konstitutivnog hrvatskog naroda”, Čović se osvrnuo i na problem iseljavanja stanovništva iz BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Svi zajedno moramo tražiti rješenje ovog problema”, poručio je Čović, a kao jedno od rješenja naveo je promjenu koncepta obrazovanja u BiH i prilagođavanje tržištu rada.

Čović je ocijenio da BiH mora sama modernizovati obrazovni sistem i ponuditi nova znanja, prije nego što neko drugi, integracionim procesom ulaska u EU, od nje to zatraži prilagođavanje.

(Srna)

Previous Cvijanović: I EU shvatila da treba da pokrene određene zaokrete
Next "Evropska noć muzeja" u Banjaluci: "Niplpipl" ispred MSU RS

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *