Izetbegović: Građani u BiH žele evropski kvalitet


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da BiH podržava pokretanje konkretnih inicijativa za poboljšanje infrastrukturne povezanosti, kao i povezanosti među ljudima, te da cijeni kontinuirani angažman EU na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako između EU i regije zapadnog Balkana, tako i unutar regije.

“BiH je dala svoj doprinos poboljšanju tih veza preduzimanjem niza aktivnosti na provođenju prioritetnih mjera u okviru priprema za ovaj samit”, rekao je Izetbegović na plenarnom zasjedanju Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

On je naveo da je BiH posvećena regionalnoj saradnji u oblasti ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i bezbjednosnog povezivanja – kroz mehanizme poput Berlinskog procesa i Agende za povezivanje.

“Vidimo to kao put ka izgradnji povjerenja, unapređenje odnosa i stvaranje opipljive ekonomske dobrobiti naših građana”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Naši građani žele da kvalitet roba i usluga, hrane, vazduha i vode, kao i kvalitet infrastrukture budu jednako dobri kao u EU. Žele da vožnja od 580 kilometara od Sarajeva do Sofije traje jednako kao i vožnja od Varšave do Berlina – pet, umjesto 10 časova. Taj cilj ćemo postepeno i postići provođenjem planova poput Agende za povezivanje”, tvrdi Izetbegović.

On je dodao da je BiH odlučna da održi, kako kaže, pozitivan zamah započet u oktobru 2014. godine i da nastavi sa reformama i napretkom u procesu pristupanja EU.

“Imamo dva ključna konkretna cilja u tom pogledu – dobijanje kandidatskog statusa do kraja ove godine i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobijanja kandidatskog statusa. Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebno je da Evropska komisija do novembra ove godine objavi svoje mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU”, kaže Izetbegović.

Tvrdeći da je budućnost zapadnog Balkana u EU, Izetbegović je istakao da se na tom putu mora istrajati i da nema alternative.

(Srna)

Previous Migranti iz centra Velike Kladuše izmješteni na lokaciju van grada
Next Dodik u Kostajnici: Odobrena pomoć za infrastrukturne projekte

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *