Vučić prvi govorio na Samitu u Sofiji


SOFIJA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas čast da je prvi govorio na današnjem Samitu EU-Zapadni Balkan, koji se održava iza zatvorenih vrata u Nacionalnoj palati u Sofiji.

Srbiji je na Samitu EU-Zapadni Balkan data izuzetna čast i predsednik Srbije je govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Inače Makron se, u svom obraćanju, dva putao pozvao na predsednika Vučića.

Lideri EU i Zapadnog Balkana danas u Sofiji razmatraju dalje korake približavanje našeg regiona Uniji.

Vučić je razgovarao pre Samita sa ambasadorom Španije u EU, Pablom Garsijom, kome je u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju.

Vučić je juče doputovao u glavni grad Bugarske a tokom dana je imao više bilateralnih sastanaka, a učestvovao je i na Samitu Evropskih narodnih partija (EPP).

Među prvima na skup je stigao evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, koji je ocenio pozitivnim održavanje samita.

On je, upitan za rešenje u odnosima Beograda i Prištine, rekao novinarima da je uveren da je novom strategijom Evropske komisije za proširenje, stvoren novi momentum, stimulans koji će doprineti bržem rešavanju ovog pitanja.

Predsednik Srbije, kao i ostale visoke zvanice, dočekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Zanimljivo je da je kosovska delegacija došla odvojeno. Najpre je, naime, u Palatu, uz policijsku pratnju, došao predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

A nakon toga, bez policijske pratnje, u odvojenom vozilu, van kolone delegacije, “pojavili” su se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Lideri Nemačke, Francuske i Velike Britanije, Angela Merkel, Emanuel Makron i Tereza Mej su u Nacionalnu palatu kulture stigli zajedno.

Samit EU-Zapadni Balkan se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistočne Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perspektivu, a kako kaže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

Kako je dodao, investicije u infrastrukturu i veze među ljudima sa i unutar Zapadnog Balkana su u najboljem interesu i EU i to će biti cilj našeg samita.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani takođe se nalazi u Sofiji i on u prvi plan ističe da je za EU ključna stabilnost Zapadnog Balkana.

“Moramo da se bavimo Zapadnim Balkanom sve više i više narednih meseci”, poručio je Tajani.

Njegov briselski kolega, komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za Tanjug kaže da će to biti još jedna istorijska odrednica u odnosima EU i Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, cilj samita je da unese novu energiju u odnose EU i Zapadnog Balkana.

eu samit sofija jpg

Tanjug (Dimitrije Goll)

“Bolje povezivanje koje obuhvata puteve, železnicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju kao i međuljudske kontakte ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regiona”, kaže Han.

Bojko Borisov, premijer Bugarske, trenutno predsedavajuće EU, smatra da dolazak lidera EU u Sofiju na Samit EU-Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje sa problemima regiona predstavlja uspeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

“Uveren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mesta za život u Evropi”, rekao je juče Borisov.

Priprema za održavanje Samita, na kojem učestvuje i Kosovo, obeležilo je i to što je Španija zauzela čvrst stav da je za zvanični Madrid, koji Kosovo ne priznaje, neprihvatljivo učešće ukoliko se Kosovo predstavi kao država.

Španski premijer Marijano Rahoj upozorio je da neće sesti za sto gde bude sedeo i predsednik Kosova.

Bugarska zato Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

Previous “Ševe” ubile sarajevske Romea i Juliju
Next “Imala sam osjećaj da je čovjek ispao iz automobila”: Sudar vozila u Banjaluci, ljudi na pješačkom bježali gdje je ko stigao

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *