Nauka tvrdi: Niži muškarci su agresivniji i sebičniji


Pisac Ian Fleming jednom je kazao da su sve nevolje svijeta prouzročili niski muškarci. Postoji priča da je jedan visoko rangirani vojni zapovjednik kazao svom zapovjedniku, Napoleonu Bonaparteu kako mu je neugodno što je viši od njega. Napoleon je odgovorio, “možete biti viši, ali niste veći”, piše Telegram.hr.

Napoleon je bio visok 170 centimetara, a ni neki drugi poznati istorijski diktatori nisu bili previsoki. Staljin je bio visok 165 cm, Franco 162 cm, Hitler 173 cm, i Sarkozijevo ponašanje objašnjava se njegovom visinom od 167 cm, piše IFLScience. Ni Musolini i Atila Bič Božji nisu bili visoki ljudi.

Iako je, zapravo, Napoleon bio visine koja se smatra prosječnom, kompleks inferiornosti se naziva Napoleonov kompleks. Psiholozi već sto godina raspravljaju postoji li uopšte, neki ga smatraju stvarnim fenomenom, a drugi tvrde da uopšte ne postoji.

Kompenziraju li niži muškarci manjak visine agresivnošću i sebičnim ponašanjem?

Novo istraživanje naučnika iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti, Georgia, sugeriše da bi to moglo biti tačno. Studija koju je objavila Association for Psychological Science, kaže da iako nije istina da su niži muškarci fizički agresivniji licem u lice, oni su vjerovatnije indirektno agresivni kada se takmiče s visokim muškarcima.

Kako naučnici napominju u svome izvještaju, ranija istraživanja su pokazala da visoki muškarci imaju niz prednosti u životu. Oni su uopšte zdraviji i obrazovaniji, viši im je društveni status na poslu, vjerovatnije su na moćnijoj poziciji i drugi ih doživljavaju atraktivnijima. Niži muškarci se zbog toga ne osjećaju jednakima.

Naučnici su za potrebe istraživanja koristili serije igara. U pilot studiji, gdje se igrala igrica Diktator, učestvovali su i muškarci i žene. Date su im koverte u kojima su bili novčići od jednog evra. Rečeno im je da uzmu koliko god novčića žele, a svaki novčić koji ostane ide drugom učesniku. Pokazalo se da su niski muškarci uzimali više novčića, dok kod žena to nije bio slučaj.

U sljedećem koraku, 21 par muškaraca igrao je igricu Diktator, jedan protiv drugoga. Prije igre su se upoznali i znali su ko im je protivnik. Trebali su odlučiti koliko će novca iz koverte zadržati za sebe. Zatim su igrali sličnu igru, Ultimatum, u kojoj suparnici vide koliko novca im je njihov protivnik dodijelio pa mogu prihvatiti ili odbiti ponudu. Odbijanje dovodi do toga da novac ne dobiva niti jedan od učesnika.

Naučnici kažu da su eksperimenti pokazali kako su niski muškarci u igrici Diktator zadržavali više novca ako je njihov suparnik bio viši. Niski muškarci su zadržavali 14 od 18 novčića, a visoki muškarci samo 9. Niski muškarci, u igrici Ultimatum, gdje se znalo koliko novca se nudi, nisu bili pohlepniji niti agresivniji.

Naučnici su zaključili da postoji veća vjerovatnost da će niski muškarci mijenjati svoje ponašanje kako bi osigurali sredstva ako se osjećaju manje fizički konkurentni ali samo, ako nema posljedica. Nisu agresivni kad su s oponentom suočeni licem u lice, ali mogu pokušati biti agresivni ako se osjećaju inferiorno. I prošle je godine studija naučnika s Oxforda utvrdila postojanje sindroma niskog muškarca, pokazujući kako visina osobe može pojačati paranoju i osjećaj ranjivosti.

(Azra.ba)

Previous U Vrbasu pronađeno tijelo Izabele Tomić
Next Havana: Srušio se avion sa 107 putnika

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *