PayPal kupio švedski start-up za 2,2 milijarde dolara


Američka kompanija za obradu novčanih transakcija putem interneta PayPal postigla je sporazum o kupovini švedske tehnološke kompanije za obradu transakcija malih kompanija iZettle u sklopu širenja poslovanja u Evropi i Latinskoj Americi.

PayPal, filijala eBaya, platiće za iZettle 2,2 milijarde dolara, što će biti najveća transakcija u istoriji njegovog poslovanja.

Time će ojačati svoju platformu za obradu plaćanja malih kompanija, posebno u Evropi i Latinskoj Americi, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Kupovinom iZettlea proširiće se PayPalov domet u trgovini u Brazilu, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Meksiku, Holandiji, Norveškoj, Španiji i Švedskoj.

“Male kompanija motor su globalne ekonomije i mi nastavljamo širiti svoju platformu kako bismo im pomogli da bolje konkurišu i ojačaju poziciju kako na internetu, tako i u fizičkim trgovinama i u plaćanju putem mobilnih uređaja”, izjavio je u saopštenju izvršni direktor PayPala Dan Šulman.

“U današnjem digitalnom svijetu potrošači žele da mogu kupovati kada, gdje i kako žele”, naglašava Šulman.

On opisuje spajanje iZettlea i PayPala kao “dobru stratešku kombinaciju” koja objedinjuje zajedničke vrijednosti i kulturu te komplementarnu ponudu proizvoda i geografskog područja.

Svi zadovoljni dogovorom

Prema PayPalu, platformu iZettle koristi gotovo pola miliona trgovaca.

Švedsku kompaniju često se uspoređuje sa Skurom, platformom za elektronska plaćanja čiji je jedan od osnivača izvršni direktor Twittera Džek Dorsej, a osnovana je kako bi se olakšalo plaćanje kreditnim karticama putem pametnih telefona i tableta.

“Kombiniranje naše imovine i stručnosti s vodećim globalnim liderom kao što je PayPal omogućuje nam da isporučimo još veću vrijednost malim kompanijama kako bismo im pomogli uspjeti u svijetu divova”, izjavio je izvršni direktor iZettlea Džejkob de Gir.

Švedska trgovinska platforma osnovana je u Stokholmu 2010. godine, a očekuje se da će u ovoj godini obraditi transakcije ukupne vrijednosti šest milijardi dolara i time generisati prihode od približno 165 miliona dolara.

U iZettleu očekuju da će im poslovanje početi donositi dobit od 2020. godine.

Nakon zaključenja akvizicije suosnivač Džejkob de Gir ostaće zadužen za iZettle, a biće podređen glavnom poslovnom direktoru PayPala Billu Readyju, objavile su dvije kompanije.

Početkom maja iZettle je dostavio dokumente za uvrštenje dionica u berzovnu kotaciju u kojima je vrijednost kompanije procijenjena na nešto više od milijardu dolara.

(Index.hr/Hina)

Previous Na vrijeme zamijeniti lične dokumente
Next Objavljen prvi trejler za film o Frediju Merkjuriju

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *