U paklu trgovine ljudima i 47 djece


Sarajevo – Trgovina ljudima prijeti da postane jedan od krupnih problema u BiH jer broj identifikovanih žrtava raste iz godine u godinu, a tome znatno doprinosi blaga kaznena politika u domaćim pravosudnim institucijama.

Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH za 2017. godinu, koji je pripremio državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, pokazao je da se ona najčešće odvija unutar granica BiH, ali su zabilježeni i slučajevi prekogranične trgovine radi seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada u kojima su žrtve bila i djeca. Podaci pokazuju da među žrtvama ima više maloljetnika i da su ženske osobe seksualno iskorišćavane, a romska djeca podvrgnuta prisilnom prosjačenju, činjenju krivičnih djela i služenju u domaćinstvima i na silu uvođena u brakove.

– U BiH su lani identifikovane 83 potencijalne žrtve trgovine ljudima u svrhu radne i seksualne eksploatacije, prosjačenja i prisilnih brakova. To predstavlja povećanje za 35 žrtava u odnosu na godinu ranije. Od ukupnog broja 36 žrtava je punoljetno, 47 maloljetno, 58 su ženskog pola, a u 25 slučajeva riječ je o muškarcima. Dvije žrtve su državljani Holandije i Libije, a ostalih 81 su državljani BiH – pokazuju podaci iz izvještaja.

Sudovi su u 2017. godini izrekli 17 osuđujućih presuda za isti broj osoba, a u 14 je izrečena zatvorska kazna, dok je jedan okončan uslovnom, a dva novčanom kaznom. Godinu ranije izrečene su četiri kazne zatvora za deset lica. Zatvorske kazne su uglavnom u trajanju od godinu i dvije, a u nevladinom sektoru upravo to vide kao jedan od ključnih uzroka povećanja broja krivičnih djela iz ove oblasti. Upozoravaju da je trgovina ljudima ozbiljan društveni problem i da još nije iskorijenjen ni fenomen ropstva.

– Kaznena politika je veoma blaga i to je ogroman problem. Broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima se povećava svake godine, a treba imati u vidu da nisu sve brojke ušle u evidenciju. Trenutno stanje u BiH je više nego zabrinjavajuće. Veliki broj mladih odlazi iz zemlje bez detaljnog provjeravanja poslovnih ponuda, a iza pojedinih se kriju organizovane kriminalne grupe koje vrbuju i vrše eksploataciju – rekla je portparolka mostarskog Udruženja “Novi put” Edisa Demić.

Na sve izraženiji problem trgovine ljudima ukazali su lani i članovi Zajedničke komisije za ljudska prava u Parlamentu BiH, koji su istakli da treba pooštriti kazne za ta krivična djela.

Međunarodne organizacije raspolažu različitim podacima o broju ljudi koji godišnje postanu žrtve trgovine ljudima i o zaradi koja biva ostvarena od te kriminalne aktivnosti. Podaci UN govore da svake godine 700.000 žena, djece i muškaraca u svijetu postanu žrtve trgovine ljudima.

Broj žrtava

83 identifikovane žrtve trgovine ljudima u 2017. godini

48 identifikovanih žrtava trgovine ljudima u 2016. godini

36 punoljetnih žrtava

47 maloljetnih žrtava

Struktura žrtava

52 – prosjačenje

10 – radna eksploatacija, navođenje na prostituciju i druge oblike seksualnog iskorišćavanja

7 – radna eksploatacija

5 – zaključivanje prisilnih i ugovorenih brakova

Previous Davor Dragičević: U ponedjeljak ide prvih hiljadu tužbi
Next Rusija predstavila prvu plutajuću nuklearnu elektranu na svijetu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *