Bakir Izetbegović primio Recepa Tayyipa Erdogana u zgradi Predsjedništva BiH


Lider Republike Turske je sletio na sarajevski aerodrom u 12 sati gdje ga je dočekao bh. kolega Bakir Izetbegović, a zatim se direktno uputio u zgradu Predsjedništva BiH ispred koje su ga dočekale desetine simpatizera sa zastavama BiH i Turske.

Na sarajevski aerodrom su sletjela dva aviona iz Ankare u kojima su pored predsjednika i njegove supruge bili brojni turski ministri i ostatak delegacije.

Prilikom dolaska u zgradu Predsjedništva BiH, upriličena je zajednička fotografija, a zatim têtе-à-têtе dvojice lidera.

Izetbegović i Erdogan će, kako je planirano, razgovarati o trenutnoj društvenoj i političkoj situaciji u dvije zemlje, ali i o budućnosti, odnosno unaprijeđenju saradnje BiH i Turske u raznim oblastima.

Kao dokaz rada na razvoju infrastrukturnih projekata delegacije BiH i Turske će potpisati Pismo namjere za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd za čije je finansiranje interes pokazala Republika Turska.

Protokolom je predviđen sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske, nakon kojeg će biti održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdogan.

Centralni događaj desit će se tokom dana u Olimpijskoj dvorani Zetra, gdje će se pred blizu 15.000 posjetilaca na Kongresu Unije evropskih turskih demokrata (UETD), obratiti Recep Tayyip Erdogan u okviru predizborne kampanje.

Njemu će se pridružiti i Bakir Izetbegović, koji je ranije kazao da ne vidi nikakav problem u tome što će Erdogan u Sarajevu promovisati svoje političke ciljeve uoči prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. juna u Turskoj.

Izetbegović je uoči Erdoganove posjete istakao da nema potrebe za negativnom atmosferom te poručio da je turski predsjednik dobrodošao u BiH.

Oni će danas imati još nekoliko zajedničkih aktivnosti, poput polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, šetnju Baščaršijom, klanjanje akšam namaza te iftar.

Previous Kina i SAD postigle dogovor o sprečavanju trgovinskog rata
Next Princ Harry i Meghan sa vjenčanja se odvezli u Jaguaru koji je napravljen u Rimac Automobilima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *