SAD ogorčene zbog Madura: Izbori u Venecueli nisu legitimni


Portparolka američkog Stejt departmenta Heder Nauert izjavila je danas da izbori koji se danas održani u Venecueli nisu legitimni, istovremeno istakavši da SAD podržavaju “slobodne i poštene izbore”.

– Današnji takozvani izbori u Venecueli nisu legitimni. SAD su uz demokratske zemlje širom svijeta u podršci venecuealskom narodu i njihovom suverenom pravu da svoje predstavnike biraju putem slobodnih i poštenih izbora – napisala je Nauert na Tviteru.

Izbori u Venecueli na meti su mnogobrojnih kritika jer nekima među najpopularnim protivnicima predsjednika te zemlje, ljevičara Nikolasa Madura, nije bilo dozvoljeno da se kandiduju, dok je nekoliko njih prisiljeno na egzil, navodi AP.

SAD, EU i mnoge latinoameričke zemlje već su najavile da neće priznati rezultate današnjih izbora, podsjeća američka agencija.

Kritičari ovih izbora smatraju da je Maduro praktično osigurao pobjedu jer je dvojici najpopularnijih rivala zabranjeno učestvovanje, a izborna komisija je sastavljena od provladinih članova. Kao glavni Madurov rival ostao je bivši guverner Henri Falkon, koji je prekinuo bojkot izbora, za razliku od ostale opozicije.

Agencija Rojters je navela da SAD, EU i veliki broj zemalja Latinske Amerike kritikuju izbore u kojima se očekuje reizbor ljevičara Madura, na još jedan predsjednički mandat od šest godina.

Trampova administracija zaprijetila je dodatnim sankcijama i zatražila je od Latinske Amerike da izostavi venecuelanske zvaničnike iz finansijskih sistema i da im ukinu putne vize.

(Tanjug)

Previous Uskoro u USK: Polaganje vozačkog elektronskim putem
Next Nataši Ninković uručena nagrada “Žanka Stokić”: Gluma je moja potreba i strast

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *