AP: Uprkos Rusiji, Evropska unija strateški cilj Srbije


Američka agencija AP prenijela je danas izjavu premijerke Srbije, Ane Brnabić, da je cilj Srbije da se pridruži EU, uprkos, kako se navodi, pozivu ministra odbrane Aleksandra Vulina za okretanje Beograda Rusiji.

Brnabićeva je rekla da Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali da Srbija ima svoj kurs, i da zna šta je njen strateški cilj – “a to je Evropska unija”, prenosi AP i ukazuje da je Vulin, za koga kaže da je poznat po svom proruskom stavu, rekao da bi Srbija možda trebalo da promijeni ciljeve svoje spoljne politike ukoliko EU insistira da rješenje kosovskog pitanja bude glavni uslov za njeno članstvo.

Američka agencija napominje da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, kao i da Rusija podržava Srbiju u tom stavu, dok su glavne zapadne zemlje, uključujući SAD, priznale nezavisnost Kosova.

U tekstu se, takođe, navodi da je Srbiji, za koju AP kaže da je “ključni saveznik Rusije na Balkanu”, nevoljno obećan ulazak u EU ukoliko ispuni niz preduslova, među kojima je i “uspostavljanje mira sa kosovskim Albancima”.

Prema ocjeni agencije, izgledan put Srbije prema EU ometen je političkim i propagandnim pritiskom Moskve, čiji je cilj da zadrži region Balkana dalje od NATO i drugih zapadnih organizacija.

AP, takođe, navodi da u Vladi Srbije ima određen broj “proruski nastrojenih” ministara koji, kako tvrdi, redovno pokušavaju da podriju njen zvanični cilj – pridruživanje EU.

Agencija dodaje da su na samitu koji se nedavno održao u Sofiji, lideri EU ohrabrili Srbiju i druge balkanske zemlje da ostanu na putu evropskih reformi, ali su bile hladne prema mogućnosti da se ijedna od tih zemalja pridruži Uniji u bliskoj budućnosti.

(Tanjug)

Previous Jusko: Za projekat brzog puta Beograd-Sarajevo tri milijarde evra
Next Optužnica protiv Aleksandra Dobrića: Audijem odbacio ženu 54 metra

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *