Savjet bezbjednosti UN da proglasi “Dan 12 banjalučkih beba”


BANJALUKA – Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da proglasi “dan 12 banjalučkih beba”, u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba koje su 1992. godine umrle usljed nedostatka kiseonika.

“Smrt 12 banjalučkih beba predstavlja strašan i smišljeno organizovan zločin koji se mogao izbjeći. Ovo je teži zločin od zločina snajperom, kojim se može i promašiti”, rekao je Mitrović, povodom obilježavanja 26 godina od smrti prve bebe u bolnici u Banjaluci.

Mitrović je podsjetio da je 22. maja 1992. godine počela agonija novorođene djece u Kliničkom centru Banjaluka, jer nisu imali kiseonik za život zbog odluke Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju zone zabrane vazdušniuh letova, kada je i umrla prva od 12 novorođenih beba.

“To je bio uvod u okupaciju prostora prema Srbiji i Beogradu, tako da se nije mogao dopremiti kiseonik koji je bio neophodan za život novorođenih beba u Banjaluci”, istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, prvo djete Živke Knežević umrlo je 22. maja 1992. godine i ta agonija je trajala sve do 19. juna 1992. godine kada je umrlo 12 beba, trinaesta beba Slađana Kobas umrla je 2005. godine, dok je četrnaesta beba Marko Medaković, ostao trajni invalid.

Mitrović je podsjetio da Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila 2009. godine uz pomoć Gradske uprave Banjaluka u centru grada podigla spomen-obilježje u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.

On je rekao da je o ovom događaju snimljen i dokumentarni film, a uskoro će biti i promocija knjige.

Godišnjica stradanja 12 banjalučkih beba biće obilježena sutra parastosom i polaganjem cvijeća na Novom groblju i u centru Banjaluke.

Povodom 26 godina od velike tragedije za srpski narod, Gradska organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka rekonstruisala je spomen-obilježje “Život” podignuto u znak sjećanja na 12 zvjezdica.

(Nezavisne Novine)

Previous Hilari Klinton pred studentima sa ruskom kapom
Next Ukrali struju vrijednu 1,22 miliona KM

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *