Vulin: Ako EU postavlja KiM kao uslov, onda da menjamo prioritete spoljne politike


BEOGRAD – Ako je Evropskoj uniji ključan samo odnos prema kosmetskom problemu i ako postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje da Srbija ne bude njen član, onda treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike, rekao je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU.

“Ne znam u čije ime govori gospodin Fabrici, zemalja Evropske unije koje su priznale Kosovo ili onih koje to nisu? Ako Evropskoj uniji nisu važni naša ekonomija, naša demokratija, naše upravljanje migrantskom krizom, naša politika mira i stabilnosti zbog koje napreduje čitav region, ako joj je ključan odnos prema rešavanju kosmetskog problema, problema u čijem je stvaranju EU aktivno učestvovala, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta naše spoljne politike”, ukazao je Vulin u izjavi za javnost.

On smatra da ako EU postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni, onda treba nastaviti svojim putem.

“EU koja postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni je EU koja traži opravdanje da ne budemo njen član, a to treba prihvatiti i nastaviti svojim putem. Srbija koju vodi Vučić nije Srbija koja se odriče sebe, ta vremena su prošla sa odlaskom sa vlasti miljenika Evropske unije”, izjavio je Vulin, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je za današnji “Blic” da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kao i da nema promjene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

Prema njegovim riječima, normalizacija odnosa sa Prištinom i naparedak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU.

“Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prva”, rekao je Fabrici.

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

(Nezavisne Novine)

Previous Porazili Fenerbahče: Košarkaši Reala osvajači Eurolige
Next Uskoro u USK: Polaganje vozačkog elektronskim putem

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *