Kostrešević na saslušanju Anketnog odbora: Uprava preduzima sve mjere radi rasvjetljavanja slučaja


Banjaluka – Načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je danas u Banjaluci da Uprava preduzima sve mjere s ciljem rasvjetljavanja slučaja tragičnog stradanja Davida Dragičevića, ali da se još ne zna ko mu je i gdje nanio zaživotne povrede.

“Da je to utvrđeno, neko bi do sada bio uhapšen. Do sada nismo mogli utvrditi ko je učestvovao u tuči navodno 15 lica sa Davidom”, rekao je Kostrešević dajući izjavu Anketnom odboru Narodne skupštine Republike Srpske.

On je rekao da se ne može isključiti mogućnost da je počinjeno ubistvo.

Kostrešević je naglasio da Uprava kriminalističke policije sve radi u skladu sa zakonom, o čemu obavještava nadležno tužilaštvo.

“Aktivno smo krenuli u istragu 22. aprila, kada smo imali kontakt sa Davorom Dragičevićem, ocem stradalog Davida, da bi otklonili nedoumice koje je imao”, rekao je Kostrešević i podsjetio da je Uprave kriminalističke policije preuzela predmet 19. aprila od Uprave za organizovani i teški kriminalitet, prema nalogu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

On je naveo da su do sada urađeni pregled i snimanje rijeke Crkvene, zatim kuće na Laušu porodice Rađen gdje je počinjena pljačka, te da je angažovan vještak iz Slovenije koji je izvršio vještačenje video-snimaka sa nadzornih kamera.

“Izvršili smo vještačenje odjeće sa Davida Dragičevića, pregledali smo sve lokacije, analizirali pozive na broj 122, utvrdili moguća vremenska odstupanja sa video-nadzora, rekonstrukciju događaja u kući na Laušu, dodatno poligrafisali porodicu Rađen. Predali smo da bude urađeno dodatno toksikološko vještačenje na Vojnomedicinskoj akademiji, uputili zahtjev za dodatno vještačenje dokumentacije patologa, kao i video-zapisa, a sve u saradnji sa nadležnim tužilaštvom”, rekao je Kostrešević.

Na pitanje članova Anketnog odbora da li se može tvrditi da je David Dragičević opljačkao kuću na Laušu, Kostrešević je rekao da o tome ne može detaljno govoriti jer nije ovlašćen, ali da se, nakon što je urađeno vještačenje zapisa sa video-kamera, sa sigurnošću od 80 odsto može govoriti da je lice koje je ulazilo u kuću David.

Kostrešević je istakao da je uviđaj na mjestu gdje je pronađeno tijelo Davida urađen profesionalno, navodeći da je za smrt Davida saznao 24. marta.

On je napomenuo da je većina lica koja su bila u kontaktu sa Davidom na banjalučkom Trgu Krajine, a koja se dobro vide na snimku nadzornih kamera, identifikovano, dok ona koja se djelimično vide još nisu.

Kostrešević nije htio da kvalifikuje krivično djelo, navodeći da je to posao nadležnog tužioca, te da niko od njega nije tražio da obustavi istragu.

“Na nadležnom tužilaštvu je odluka u kom će se pravcu istraga kretati, kao i njena dinamika. Sve sprovodimo u skladu sa zakonom, o čemu je obaviješteno Tužilaštvo”, rekao je on.

Nakon Kostreševića, izjavu će na sjednici Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske dati i direktor Policije Darko Ćulum.

U petak će izjave Anketnom odboru dati ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač u 11.00 časova, tužilac Okružnog tužilaštva Dalibor Vrećo u 13.00 časova i glavni tužilac Okružnog tužilaštva Želimir Lepir u 15.00 časova.

Na prethodnoj sjednici, u petak, 18. maja, izjave su dali direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Anketni odbor formiran je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Previous U plusu sva preduzeća “Elektroprivrede RS”
Next Sutra narandžasti meteo-alarm

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *