Novi zakon u Švedskoj: Za seks morate tražiti odobrenje


U ljeto 2018. godine u Švedskoj stupa na snagu novi zakon koji će vrijediti za sve, bez obzira na pol ili seksualno opredjeljenje. Prema ovom zakonu za svaki seksualni kontakt biće potrebno usmeno odobrenje, odnosno pristanak oba partnera, piše danski “Jyllands Posten”.

Kampanja “me-too” ohrabrila je žene širom svijeta da govore o neželjenim seksualnim iskustvima, te probudila i solidarnost (nažalost, često i podcjenjivanje problema).

Žene iz cijelog svijeta ohrabrivane su da pričaju o svojim neugodnim iskustvima, a muškarci – krivci – koji su se godinama sakrivali iza zatvorenih vrata, javno su prozivani.

Švedska je reagovala, i to novim zakonom koji će ubuduće štititi žene i muškarce od neželjenog seksa. Uskoro će se u Švedskoj morati za svaku seksualnu radnju tražiti dopuštenje. Bez tog dopuštenja, moguća je tužba za silovanje.

Do jula 2018. godine švedska vlada će usvojiti taj zakon. što znači da će ubuduće za silovanje moći biti optužen i osuđen i onaj ko je prijetio – a ne isključivo fizički zlostavljao.

(Agencije)

Previous Dragičević predao nove prijave, najavio ekshumaciju Davidovog tijela
Next Prvi berlinski "Mural fest 2018"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *