Lukač pred Anketnim odborom: Samo putem institucija možemo doći do istine


Anketni odbor, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića je, nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prethodnih sjednica odbora, počeo saslušanje Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora kazao je da je ovo peta izjava koju odbor uzima od predstavnika zvaničnih institucija.

Naglasio je da bi odgovori na pitanja trebali biti kratki. Borenović je započeo sa postavljanjem pitanja Lukaču.

Samo putem institucija možemo doći do istine, a ne preko pojedinaca i “blogera istražilaca”, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS odgovarajući danas pred Anketnim odborom u vezi sa slučajem “Dragičević”.

Istakao je da se nada da će “Pravda za Davida” doći do istine kakva god ona bila, a MUP je spreman da u tome da svoj maksimum.

“Ne mislim da grupa ‘Pravda za Davida’ ugrožava bezbjednost niti u BL niti u RS, jer imaju pravo da se okupe i da kažu šta misle”, naveo je Lukač.

Istakao je da sve što je rekao na sjednici Narodne skupštine iza toga i stoji.

Ponovio je da je bio na poslovnom putu prije nego je David nestao, a po pronalasku tijela je obavješten o njegovoj smrti. Na konstataciju da je u skupštini rekao da je David opljačkao kuću, Lukač je rekao da on to nikad nije tvrdio i da je snimak Donijela majka.

“Taj snimak (kuća Velibiora Janjetovića) je donijela Davidova majka i rekla da se smatra da se on krije u nekoj vikendici”, rekao je Lukač.

Pitali su ga i da li je LSD česta droga u Banjaluci, te je rekao da ministar ne može da priča o količinama, ali one postoje. Misli da su njegovi saradnici ispravno informisali javnost o slučaju.

Na pitanje Nedeljka Glamočaka, člana Anketnog odbora i poslanika SDS-a u NS RS, da li je Lukač spreman podnijeti ostavku ako se utvrdi da u slučaju ima elemenata krivičnog djela, Lukač je rekao da zna da opozicija priželjkuje njegovu ostavku ali ako se desi da se utvrdi da ima indicija krivičnog djela i da je neko ubio Davida da svi trebaju da se angažuju kako bi se ubica pronašao.

Istakao je da je odluka da se organizuje konferencija za štampu donesena zbog velikog pritiska javnosti.

“Željeli smo da budemo transparentni i da iznesemo sve što je do tad utvrđeno”, kazao je Lukač.

Rekao je da je specijalna antiteroristička jedinica pregledala Crkvenu jer je, kako kaže, bilo priča da postoje rešetke i tunelu nad Crkvenom i da tijelo ne može proći, ali to nije tačno.

Na pitanje da li je on (Lukač) bio nadležan da sa istrage skine Upravu za organizovani i teški kriminalitet, a postavi Upravu kriminalističke policije, Lukač je odgovorio da se nadležnosti njega i direktora policije u mnogočemu prepliću.

Lukač je kazao da se Želimir Lepir (glavni okružni javni tužilac) izjasnio da je policija postupala veoma profesionalno, kada je u pitnju istraga o smrti Davida Dragičevića.

Kazao je da se u svom kabinetu sastao sa predstavnicima FBI-a te da je od njih zatražena pomoć pogotovo kada je u pitanju prečišćavanje snimaka na kojima se David nalazi.

Uslijedilo je prepirka između Borenovića, Lukača i Borislava Radovanovića, koji je postavljao pitanja ispred grupe “Prvada za Davida”.

Lukač je rekao da neće odgovarati na njegova pitanja, a onda je Borenović napravio pauzu od pet minuta.

Ispitivanje je nastavljeno, a Lukač je rekao da ga obavještavaju o kompletnom toku istrage u slučaju Davida Dragičevića. Istakao je da bi tužilac uvijek trebao izlaziti na uviđaj kada se nađe tijelo, a ne da to prebacuje na policiju.

Lukač je rekao da je Radovanović čovjek protiv kojeg je podignuta optužnica za pokušaj ubistva, te trežio da se on izuzme iz odbora.

(Nezavisne novine)

Previous "Yoko" mini - bazar u Banjaluci
Next Britanska privreda jedva ostvarila rast na početku 2018.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *