Hitno pisanje zakona traje od avgusta 2017.


Sarajevo – Institucije BiH mjesecima polemišu o tome ko treba da pripremi novi tekst zakona o zaštiti ličnih podataka koji je uslov da bismo išli u korak s evropskim direktivama, a trenutna situacija ne uliva nadu da će posao biti završen u dogledno vrijeme.

Primjena novih pravila EU trebalo bi da počne u narednim danima, a Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH još od prošlog ljeta ne uspijevaju da pronađu zajednički jezik i postave temelj za bolju zaštitu ličnih podataka građana. Savjet ministara BiH je krajem avgusta prošle godine, nakon što je upoznat s informacijom o hitnosti i neophodnosti usklađivanja zakona s evropskim standardima o zaštiti ličnih podataka, zadužio Ministarstvo civilnih poslova da sa nadležnom agencijom pripremi nacrt novog zakona.

U Ministarstvu civilnih poslova navode da nemaju organizacionu jedinicu koja se bavi zaštitom ličnih podataka i da je Agencija za zaštitu ličnih podataka osnovana kao samostalna upravna organizacija radi obezbjeđenja zaštite ličnih podataka, zbog čega je predloženo da bude formirana radna grupa sa članovima iz više institucija koja bi radila na nacrtu novog zakona. U Ministarstvu civilnih poslova kažu da predložena radna grupa još nije dobila zeleno svjetlo Savjeta ministara iako je od dodijeljenog zadatka prošlo više od dva mjeseca.

Za to vrijeme, Agencija za zaštitu ličnih podataka privodi kraju prijedlog teksta zakona na kojem su radili i prije nego što su ministri predložili da posao bude povjeren radnoj grupi. Kažu da su pri kraju i da će prijedlog uskoro uputiti u dalju proceduru.

– Čekamo da eksperti sa kojima radimo daju finalne ocjene. Konačan prijedlog zakona ćemo nakon toga dostaviti Ministarstvu civilnih poslova jer su nadležni – rekao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.

On dodaje da je formiranje radne grupe prilično bespredmetno.

– Ministarstvo civilnih poslova je navelo da nema nikoga ko se bavi zaštitom ličnih podataka, što dovoljno govori o ozbiljnosti. Po prirodi stvari trebalo je da predvide barem jedno radno mjesto, ako ne zasebnu organizacionu jedinicu ili sektor, ali to je naša stvarnost – rekao je Kovačević i podsjetio da je EU posvećena zaštiti ljudskih prava i ličnih podataka, uz izuzetno visoke kazne, i da će to morati slijediti i BiH.

Prijedlog odluke o formiranju radne grupe za izradu nacrta zakona o zaštiti ličnih podataka trebalo je da bude razmatran na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara, ali do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije bilo poznato da li je dobio zeleno svjetlo.

Zloupotrebe

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH imala je prošle godine puke ruke posla zbog prigovora građana da su im zloupotrijebljeni lični podaci. Utvrđeno je da su u velikom broju situacija neopravdano traženi i uzimani lični podaci građana.

Previous Tegeltija: Predstavnici FBiH bili protiv rješenja, jedini način bila blokada računa UIO
Next "Yoko" mini - bazar u Banjaluci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *