Osnovcima puštali eksplicitni snimak abortusa


Prilikom predavanja o značaju porodice i rađanju učenici osnovne škole “Branko Radičević” u Batajnici odgledali su dokumentarni film u kojem su prikazane eksplicitne scene prekida trudnoće, piše “Politika”.

Redakciji lista, kako se navodi, javio se otac jedne učenice tvrdeći da je đacima sedmog razreda prikazan film u kojem je do detalja prikazano šta se dešava sa fetusom tokom prekida trudnoće.

To je potvrdila i direktorka škole Ljiljana Mijić navodeći da je pomenuto predavanje bilo najavljeno kao predstavljanje knjige Biljane Spasić i da u njemu nije bilo ničeg spornog, osim posljednjih nekoliko minuta, kada su prikazane potresne scene.

Ona je rekla da prije te scene nije bilo razloga da prekine predavanje jer je sve što je rečeno bilo značajno.

“Priznajem da sam bila pomalo u šoku i da bih voljela da se to nije desilo”, izjavila je direktorka batajničke škole.

Školu su pozvali i prosvjetni inspektori koji će, prema saznanjima “Politike”, obaviti vanredni inspekcijski nadzor.

Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, kaže za “Politiku” da bi rukovodstvo škole, u najmanju ruku, trebalo da uputi javno izvinjenje roditeljima.

“Neko od osoblja trebalo bi da unapred pregleda sav materijal koji se prikazuje đacima kako do ovakvih situacija ne bi došlo. Da je ova procedura poštovana, veroučitelj ili direktor je mogao da zamoli predavača da izostavi snimke abortusa”, izjavila je ona.

Autorka predavanja kaže da nekoliko slika u američkom dokumentarnom kratkom filmu “Rađanje, ženina odluka” koji je prikazan đacima, nije prijatno, kao ni taj video-snimak, ali da djevojčice koje odgledaju film neće sebi dozvoliti da se nađu u sličnoj situaciji.

(novosti.rs)

Previous Abramovič emigrirao u Izrael
Next Novo poskupljenje cigareta u BiH

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *