Prva država sa besplatnim javnim prevozom za sve građane


Estonija će postati prva država na svijetu sa besplatnim javnim prevozom za sve građane koji imaju uredno prijavljeno prebivalište u toj zemlji.

Ovaj prijedlog je došao nakon što je uspješno sproveden projekat besplatnog javnog prevoza za građane u glavnom gradu Talinu. O tom su projektu građani odlučivali na referendumu, a grad je pokrivao sve troškove prevoza u autobusima, tramvajima i vozovima.

Sve što je građanima bilo potrebno za besplatan prevoz je zelena kartica po cijeni od dva evra, s kojom su potom mogli neograničeno da koriste javni prevoz.

Talin je u ovom projektu višestruko zaradio, tačnije, dvostruko više nego što je izgubio nakon prestanka naplate javnog prevoza.

Recimo, građani koji do tada nisu imali prijavljeno boravište, to su sad uradili, te se gradska kasa znatno napunila samo od tog posla. Takođe, besplatni javni prevoz je dodatno motivisao mobilnost građana; počeli su više da izlaze, pa samim tim i da više troše u restoranima, kafićima, bioskopima, pozorištima, kao i u lokalnim prodavnicama i buticima.

Čitav projekat je gradu dao novi jetar u leđa i pokrenuo lokalne biznise, a riješen je i veliki problem saobraćajnih gužvi.

Nakon uvođenja besplatnih vožnji, u gradu su drastično porasle cijene parkinga, tako da u Talinu više nema ni toliko automobila.

(Srpska cafe)

Previous Zvijezda od 18 padobranaca u čast Banjaluke
Next Dragičević: Na Davidov rođendan veliki skup na Trgu Krajine

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *