Vrećo o slučaju “Dragičević”: Nikada niko nije vršio pritisak na mene


Anketni odbor, koji je formiran radi sagledavanja činjenica o smrti Davida Dragičevića, počeo je saslušanje Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u slučaju Davida Dragičevića.

Branislav Borenović (PDP), predsjednik Anketnog odbora kazao je da je ovo šesta izjava koju odbor uzima od predstavnika zvaničnih institucija.

Upoznao je Vreću sa pravilima rada Anketnog odbora, te naglasio je da bi odgovori na pitanja trebali biti kratki, nakon čega je započeo s postavljanjem pitanja Vreći.

Vrećo je zamolio Anketni odbor da ima razumijevanja da je on na predmetu Davida Dragičevića i da se nikad nije desilo da organ skupštine ispituje tužioca u trenutku kada on vodi predmet.

Dodao je da na pojedina pitanja neće moći odgovarati kako ne bi ugrozio istragu.

Rekao je da za njega kao tužioca, konferencija za štampu je nebitna za slučaj smrti Davida Dragičevića i da je za njega bitan samo njegov zapisnik.

Na pitanje zašto tužilaštvo nije još uvijek okvalifikovalo smrt, Vrećo je rekao da se to nije desilo jer se još uvijek vode istražne radnje i nije utvrđeno da li je Davidova smrt prouzrokovana krivičnim djelom.

“Da postoji osnovana sumnja da je Davidova smrt prouzrokovana krivičnim djelom odmah bi bila izdata naredba za istragu”, rekao je Vrećo.

Na pitanje da li su na uviđaju pregledani Davidovi džepovi, Vrećo je kazao da na to pitanje ne može odgovoriti kako ne bi ugrozio istragu.

Ističe da je pored njega u istragu uključen još jedan tužilac, a po pravu nadzora i dva republička tužioca.

Tužilaštvo će utvrđivati da li su postojali propusti u radu određenih organa, te ako se utvrdi da li ih je bilo pravovremeno će reagovati.

“O svakoj tužilačkoj odluci javnost će biti blagovremeno obaviještena”, rekao je Vrećo.

Rekao je da “danonoćno rade na slučaju Davida Dragičevića, da su izvršili brojna vještačenja.

“I ja i tužilac koji radimo na slučaju Dragičevića smo maltene angažovani samo na tom slučaju”, rekao je Vrećo, te dodao da ‘nikad niko nije vršio pritisak na njega niti ga može vršiti’.

“Nisam naredio drugu obdukciju Davidovog tijela, ali sam uzeo u obzir njene rezultate”, dodao je.

Dodao je da je istraga živa materija i kada utvrde neku novu činjenicu, na osnovu nje preduzimaju istražnu radnju.

(Nezavisne novine)

Previous MMF smanjuje očekivanja: Za novu tranšu kredita samo jedan uslov
Next Abramovič emigrirao u Izrael

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *