Lava iz vulkana Kilauea teče ulicama Havaja uništavajući sve pred sobom


Na društvenim mrežama je objavljeno nekoliko kratkih video snimaka na kojima se mogu vidjeti zastrašujući prizori lave koja teče niz ulice i uništava sve pred sobom. Pojedini fotografi usudili su se prići dovoljno blizu kako bi napravili fotografije ove prirodne katastrofe.

Allyson Blair

@AllysonBlairTV

New video just in to the HNN newsroom.

“Za manje od 12 sati lava je zapalila osam kuća u ulici Kaupuli”, kazala je Ikaika Marzo u jednom video snimku pokazujući lavu na obližnjem polju koja izgleda poput crnog stakla.

Laurel Coons ??@LaurelCoons

Boiling Up An Acid Plume:

?Heat from lava entering the sea rapidly boils and vaporizes seawater

?The interaction of lava with seawater generates a white “laze” plume composed of condensed seawater steam laced with hydrochloric acid and tiny shards of volcanic glass

Vatrogasci su tokom noći od vrata do vrata evakuisali stanovnike iz ulica Kahukao i Mohala prije nego je lava stigla do njihovih kuća. Očekuje se kako bi tokom dana više ulica moglo biti spaljeno.

“To je plima lave koja se podiže i prelijeva na ivicama. Nastavlja se kretati i napreduje prema naprijed”, rekao je Wendy Stovall, geolog Geološkog istraživačkog centra SAD-a.

Geolozi upozoravaju kako će u narednim satima, pa možda i danima, dolaziti do manjih erupcija vulkana i izbacivanja pepela, dok će se lava nastaviti slijevati niz ulice.

Previous Bingo kupio firmu Ingram koja se bavi proizvodnjom i prometom građevinskog materijala
Next Maradona ismijao Argentince: Pa mi nemamo vođu i igramo kao 1930.!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *