Evropska unija objavila listu visokorizičnih zemalja: BiH raj za poreske utaje


Mjesecima je BiH bila na sivoj listi Radne grupe za borbu protiv pranja novca (FATF). Tek početkom ove godine, nakon što se Savjet ministara BiH konačno sjetio da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona, ime naše države sklonjeno je s ove sramne liste.

Sakrivanje podataka

“BiH je delistirana, odnosno skinuta sa sive liste FATF-a, čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi s borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma”, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, 23. februara nakon što je objavljena ova vijest.

Naime, prije desetak dana ispostavilo se da je tačan samo prvi dio ove izjave. BiH jeste skinuta sa sive liste FATF-a, ali nisu otklonjeni svi nedostaci te se još nalazi na sramnoj listi EU!

Tako je Evropski parlament nedavno objavio listu zemalja koje se smatraju visokorizičnim, među kojima je i BiH. Lista je revidirana i potvrđena 13. marta.

Kako se navodi u izvještaju, EU je spisak napravila kako bi jasno bile obilježene zemlje koje se smatraju poreskim utočištima, odnosno zemlje u kojima je vrlo lako moguće sakriti podatke o porezima.

Na spisku su zemlje koje su svoje zakone o porezima napravile tako da su privlačne za one koji otvaraju offshore kompanije, a u izvještaju se nazivaju poreskiim utočištima.

Izvršiti pritisak

Dalje je navedeno da je lista sastavljena po nekoliko kriterija. Jedan je transparentnost, odnosno poštivanje međunarodnih standarda u automatskoj razmjeni informacija, procjena postojanja štetnih poreskih režima, učestvovanje u inkluzivnom okviru EU…

Kako se navodi na kraju dokumenta, lista je sastavljena kako bi se izvršio pritisak na zemlje da svoje zakonske regulative izmijene i naprave sigurnijim.

Šri Lanka, Sjeverena Koreja, Iran

Među zemljama koje su označene kao visokorizične su Iran, Irak, Sjeverna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago…

Zanimljivo je da su Bahami, Dominikanska Republika i Barbados sklonjeni s liste, a važili su kao poreskii rajevi. Kako je istaknuto, ove su zemlje prilagodile svoje zakone.

(avaz.ba)

Previous Policiji prijavljeno da se srušio helikopter kod Bratunca
Next Predstojeći izbori u BiH oboraju rekord po broju stranaka i nezavisnih kandidata

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *