Ubjedljiva pobjeda DPS-a, opozicija ne priznaje rezultate i poziva na proteste


?????????????????????????????????????????????????????????

Demokratska partija socijalista /DPS/ pobijedila je na lokalnim izborima u devet opština, Socijaldemokrate u Plavu, a Bošnjačka stranka u Rožajama, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje /CEMI/.

DPS je pobijedio u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Pljevljima i Šavniku.

Koalicija okupljena oko DPS-a imaće apsolutnu vlast u Podgorici, Bijelom Polju, Danilovgradu, Žabljaku, Pljevljima, Šavniku i podgoričkoj opštini Golubovci.

U Baru DPS ima većinu sa tradicionalnim partnerima – Socijaldemokratama, a u Kolašinu može da formira vlast sa Socijaldemokratama i Grupom građana “Šule i Mikan”.

Koalicija oko DPS-a pobijedila je na lokalnim izborima u Podgorici i imaće 32 odbornika od 61 u Skupštini opštine Podgorica.

Koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta imaće 17 odbornika. Savez Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije biće zastupljen sa osam odbornika. Socijaldemokrate Ivana Brajovića imaće tri odbornika, a Albanska alternatina jednog.

DPS je pobijedio na lokalnim izborima u Pljevljima sa 53,6 odsto glasova. Demokratska Crna Gora osvojila je 19,9 odsto glasova, a koalicija Nove srpske demokratije, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene 13,3 odsto.

Podršku 11,4 odsto birača dobila je koalicija “Za spas Pljevalja”.

U Baru je DPS osvojio 34,3 odsto glasova, Socijaldemokrate 18,5 odsto, a Radomir Novaković Cakan 12,4 odsto.

Koaliciju Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA podržalo je 11,5 odsto građana, a Socijaldemokratsku partiju 6,8 odsto. Koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije osvojila je 6,4 odsto glasova birača, Bošnjačka stranka četiri odsto, a Prava Crna Gora 3,1 odsto.

Koalicija okupljena oko DPS-a pobijedila je na izborima u Bijelom Polju sa 58,7 odsto glasova, Demokratski front je osvojio 9,4 odsto, koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA 8,5 odsto, a Socijalistička narodna partija 7,7 odsto.

Socijaldemokratsku partiju podržalo je sedam odsto građana, Ujedinjenu Crnu Goru 3,8 odsto, a Srpsku koaliciju 3,1 odsto.

DPS je u Kolašinu osvojio 39,3 odsto glasova, Demokratska Crna Gora 18,5 odsto glasova, savez Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije 15,3 odsto, a Grupa birača “Šule i Mikan” zajedno sa građanima Kolašina 9,5 odsto glasova.

Socijaldemokrate je podržalo 8,4 odsto birača, a Socijaldemokratsku partiju 6,8 odsto.

U Danilovgradu je DPS pobijedio sa 51,8 odsto glasova. Koalicija Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA osvojila je 19,6 odsto glasova, Narodna koalicija 8,4 odsto, a koalicija Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene 6,5 odsto.

Socijaldemokrate je podržalo 5,7 odsto glasača, Pravu Crnu Goru 4,2 odsto, a Socijaldemokratsku partiju 3,7 odsto.

Socijaldemokrate su pobijedile na lokalnim izborima u Plavu sa 28,2 odsto glasova. Bošnjačka stranka osvojila je 20,3 odsto, DPS 19,7 odsto, Socijaldemokratska partija 10 odsto, a koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije 8,5 odsto.

Albansku alternativu podržalo je 4,9 odsto birača, Grupu birača “Biram Plav” 4,5 odsto, a Demokratsku Crnu Goru 3,2 odsto.

Bošnjačka stranka pobijedila je na lokalnim izborima u Rožajama sa osvojenih 50,8 odsto glasova.

Na lokalnim izborima, održanim juče, pravo glasa imalo je 306.722 građana Crne Gore.

DF i SNP ne priznaju rezultate lokalnih izbora, pozivaju na proteste

Predstavnici koalicije Demokratski front /DF/ i Socijalistička narodna partija /SNP/ saopštili su da ne mogu priznati rezultate lokalnih izbora u Crnoj Gori i pozvali ostale predstavnike opozicije da organizuju proteste zbog dešavanja tokom izbornog dana.

“Ne mogu se priznati ucjene i pritisci. Organizujte proteste, razloga ima na pretek, a DF i SNP su tu”, rekao je poslanik DF-a Jovan Vučurović i pozvao na jedinstvo stranaka opozicije.

On je novinarima u izbornom štabu sinoć rekao da nisu zadovoljni rezultatom izbora i da će ih pažljivo analizirati i donositi odluke.

“Pokazalo se da DF bilježi mnogo slabiji rezultat na lokalnim izborima u odnosu na državni nivo”, istakao je Vučurović.

“Koalicija za 21. vijek” postigla je na lokalnim izborima mnogo bolji rezultat od najoptimističnijih predviđanja, ali njeni predstavnici nisu zadovoljni ukupnim opozicionim rezultatom, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da je izborni dan protekao u antidemokratskom ambijentu, jer je često postojao utisak da je riječ o Kambodži ili Somaliji, a ne zemlji kandidatu za članstvo u EU.

“Ako u 21. vijeku gledamo onakve scene prebijanja naših funkcionera, onda smo definitivno kao društvo u problemu”, smatra Bečić.

Građanski savez za promjene /GSP/ pozvao je opozicione partije da, nakon završenih lokalnih izbora, preispitaju svoje političko djelovanje.

U Crnoj Gori juče su održani lokalni izbori u 11 opština, a biračko pravo imalo je 306.722 građana.

(Srna)

Previous Sutra vanredna sjednica Anketnog odbora
Next Ivanić: Gotovo mi je svejedno koga će narod u FBiH izabrati

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *