U Domu penzionera stidne vaške


Domu penzionera Banjaluka pojavile su se stidne vaške, što je zabrinulo korisnike, ali i članove njihovih porodica.

Naša sagovornica, koja je zamolila da joj ne otkrivamo identitet, kaže da se šokirala kada joj je majka u povjerenju rekla da se u domu pojavila ova zaraza.

– Još nisam došla sebi i samo čekam kada će se zaraza proširiti, jer je jasno da se to ne dešava samo putem seksualnog odnosa. Kao da živimo u srednjem vijeku. Nikome nije jasno kako je došlo do pojave stidnih vaški, a jasno je da se u bilo kojem kolektivnom centru zaraze šire brže – ističe naša sagovornica.

Slučaj stidnih vaški potvrdio nam je i službeni ljekar u banjalučkom Domu penzionera Rade Dujaković, koji kaže da je riječ o starijem muškarcu koji se, najvjerovatnije, zarazio tokom par dana, dok je boravio kod kuće.

– Teško je reći kako se korisnik zarazio, ali pretpostavljam da nije riječ o intimnom odnosu, nego korištenju zajedničke wc šolje, posteljine i slično. Kad se vratio u dom, sam je rekao ljekaru šta ga muči, nakon čega je dmah poslat u Kliniku za kožne i polne bolesti u UKC RS, gdje je dobio odgovarajuću terapiju – kaže Dujaković.

Iako stidne vaške nisu epidemiološki opasne, Dujaković naglašava da se ovakva situacija u kolektivnim centrima ipak mora ozbiljno shvatiti.

– U ovom slučaju energično se reagovalo, a pacijent je trenutno izolovan. Danas ću vidjeti kakva je situacija, jer uvijek postoji šasa da se zaraza proširi, prvenstveno u slučaju zajedničkog korištenja toaleta. U svakom slučaju, od svih veneričnih zaraza stidne vaške su najbezazlenije – ističe Dujaković.

Stidne vaške su bolest uzrokovana parazitom Pthirius pubis, koji napada ljudske pubične dlake. Osim genitalnog područja, može zahvatiti i ostala područja prekrivena dlakom. Smatra se da je ovom bolešću pogođeno oko dva odsto svjetske populacije.

Stidna vaška je mali insekt sa zadnjim nogama debljim od prednjih, te velikim kandžama. Vaška ne može skakati i hrani se isključivo krvlju, a ljudi su jedini poznati domaćini ovog parazita.

Najčešći način prenosa je polni put, odnosno kontakt s intimnim područjem zaražene osobe, dok se rjeđe može prenijeti ručnikom, odjećom i posteljinom.

Glavni simptom je svrb u području pubičnih dlaka.

Izvor: Srpskainfo

Previous NAVIJAČI NOSILI KAPULJAČE “KJU KLUKS KLANA” Njemačka policija na nogama
Next Izraelska "Gvozdena kupola" oborila minobacačke granate iz Pojasa Gaze

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *