U ponedjeljak počinje Teatar fest “Petar Kočić 2018”


Premijerom predstave “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, u Banjaluci će u ponedjeljak, 4. juna, biti otvoren Teatar fest “Petar Kočić 2018” koji se ove godine održava pod sloganom “Mit i stvarnost”.

Romčević je rekao da je “Karolina Nojber” komad o sukobu dva tipa kulture i pisan je na osnovu jedne jedine rečenice koju je tokom studija čuo od svog profesora Dragana Klaića da je u NJemačkoj u 18. vijeku živjela glumica tog imena koja se borila za novo, reformatorsko pozorište, a protiv jeftinog, prostačkog, populističkog teatra.

“Pišući `Karolinu Nojber` želeo sam da, koliko umijem, upravo podvučem što suptilnije to da je populizam, u stvari, vrlo tesno povezan sa militarizmom, nacionalizmom, primitivizmom, šovinizmom – sa svim oblicima segregacije drugih ljudi nasuprot kulturnom modelu kao nečem uzvišenom, plemenitom i elitističkom za koji se istrajno bori junakinja komada”, naveo je Romčević.

Iz Narodnog pozorišta Republike Srpske saopšteno je da je scenograf predstave Dragana Purković Macan, kostimograf Jelena Vidović, a kompozitor Irena Popović.

Za scenski pokret je zadužena Andreja Kulešević, lektori su Milorad Telebak i Nataša Kecman, asistenti reditelja Dragana Đedović i Ognjen Bogdanović, a asistent scenografa je Jovana Romčević Šukalo.

Predstava počinje u 20.00 časova.

(Srna)

Previous Mali izabran za ministra finansija
Next Dragičević: Ne očekujte od mene senzacionalističke izjave

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *