Razbijena međunarodna kriminalna grupa, vođa iz BiH (Video)


Četrnaest osoba uhapšeno je u Španiji, a dvije u Bugarskoj, u međunarodnoj policijskoj akciji, zbog sumnje da su počinili niz provala i da su učestvovali u trgovini drogom, saopšteno je iz španske policije.

Navodi se da je kriminalna grupa bila sastavljena od državljana Španije, Bugarske i Kolumbije, a da se na njenom čelu nalazio državljanin BiH.

Prilikom hapšenja policija je pronašla brojne dragocjenosti, vrijedne više miliona evra, među kojima su četiri dijamanta vrijedna 2,6 miliona, 720 zlatnih novčića vrijednih 1,1 milion evra, te 14 luksuznih satova, 14 dragocjenih pravoslavnih ikona, te 390.000 evra u kešu.

Uhapšeni su, navodi se, odranije bili pod istragom Španske poreske agencije, zbog sumnje da su učestvovali u poreskim prevarama sa velikim svotama kriptovaluta Ripple i Bitcoin. Oni su navodno novac zarađen na tim kriptovalutama ilegalno ulagali u nekretnine preko svog agenta.

Tokom istrage pronađen je i virtuelni “novčanik” sa velikim svotama pomenutih kriptovaluta, i kompletna njegova vrijednost od 220.000 evra je blokirana.

​Oni su velike količine dragocjenih metala, većinom zlata, čije porijeklo se dovodi u vezu sa pljačkama počinjenim širom Španije, čuvali u skladištu zalagaonice.

Prema sumnjama policije, pripadnici grupe su topili ukradeno zlato, pretvarali ga u poluge i pločice, a potom ga nudili na međunarodnim tržištima preko svojih transportnih kompanija.

Policijska akcija izvedena je u saradnji Španske i Bugarske policije sa Evropolom i Španskom poreskom agencijom. Osam osoba je uhapšeno u Madridu, tri u Zamori, po jedna u Elčeu, Salamanki i Marbelji, te dvoje u Bugarskoj.

Razbijena grupa djelovala je od 2008. godine, navodi španska policija.

Uhapšeni su osumnjičeni za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca, falsifikovanje dokumenata, ilegalno posjedovanje oružja, trgovinu drogom i šverc.

Izvor: Nezavisne

Previous Kunić: Borac je postojao, postojaće i dalje!
Next Lektorat za slovenački jezik na banjalučkom Univerzitetu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *