Dodik: Oglašavanje ambasada najbrutalnije miješanje u unutrašnja pitanja u BiH


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da oglašavanje pojedinih ambasada i međunarodnih organizacija o usvajanju izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH predstavlja najbrutalnije miješanje u unutrašnja pitanja u BiH i nije dopustivo ni u jednoj suverenoj zemlji svijeta.

“SNSD nije dio skupštinske većine u parlamentu BiH i nema nikakvu obavezu da kao opoziciona partija podržava izmjene pomenutog zakona, a koju zagovara većina koju su upravo predstavnici tih ambasada sastavili. Ne znam zbog čega su im sada potrebni glasovi SNSD-a, kada im nisu trebali za usvajanje nekih drugih rješenja”, rekao je Dodik na pitanje Srne da prokomentariše jučerašnje saopštenje ambasada zapadnih zemalja, Japana, Turske, OHR i OEBS u kojem su apelovali na političke stranke da usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku.

Lider SNSD-a je istakao da je nedopustivo i licemjerno da se sada oglašavaju oni čiji to nije posao i koji bi sada da optuže SNSD za vlastiti poraz.

“Mi smo partija koja se zalaže za redefinisanje Suda i Tužilašta BiH, koji do sada nisu opravdali svoje nametnuto postojanje, i smatramo da kozmetičke izmjene zakona neće riješiti jedan od najvećih problema u BiH. Zbog slijepe podrške ovih ambasada SDA, mi smo danas u slijepoj ulici”, naglasio je Dodik.

On je poručio da “SNSD nema namjeru da popravlja brljotine tih ambasada koje su same napravile nametanjem neustavnih pravosudnih institucija Suda i Tužilaštva BiH”.

Ambasade Kanade, Francuske, NJemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, SAD, OHR i OEBS juče su u zajedničkom saopštenju navele da su zabrinuti zbog činjenice da u HDZ-u BiH i SNSD-u ne postoji interes za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

(Srna)

Previous Većina Italijana podržava evro
Next Arctic Monkeys prvi put uživo izveo novu pjesmu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *