Hamburg od danas prvi grad u Njemačkoj bez dizelaša na ulicama


Hamburg je danas postao zvanično prvi grad u Njemačkoj koji je uveo djelimičnu zabranu korištenja dizelskih automobila radi poboljšanja kvaliteta vazduha.

U ovom lučkom gradu od sada je na snazi zabrana za starija dizelska vozila u Aleji Maksa Brauera u dužini od 600 metara. Ulica je duga ukupno 1,6 kilometara.

Znaci sa obavještenjem o restrikciji postavljeni su u okrugu Altona-Nord u prethodnim sedmicama.

Ubuduće u ovaj dio grada neće moći da uđu dizelska vozila koja ne ispunjavaju normu “evro 6”, prenijela je agencija DPA. Manje od trećine dizelskih vozila registrovanih u ovom gradu ispunjavaju taj standard.

Iz zabrane su izuzeta vozila službi za hitne intervencije, stanovnici ovog dijela grada i posjetioci, kamioni koji odvoze smeće, kombiji za isporuku i taksi vozila.

Aktivisti organizacije “Grinpis” pozvali su gradske vlasti Hamburga da uvedu širu zabranu za dizelska vozila, po ugledu na Kopenhagen i Amsterdam, i po pločnicima ispisali parolu “Čist vazduh za sve!”

U Njemačkoj raste pritisak na veće gradove da poboljšaju kvalitet vazduha, a dizelska vozila su glavna meta zato što emituju štetni azotni oksid.

(Srna)

Previous Odbijene kandidature Sejfudina Tokića i Svetozara Pudarića
Next Ćorić: Od Mektićevog sporadičnog ulaska migranata u BiH do njih 5.000

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *