MUP RS demantuje Mektića: Aktivne dvije potjernice za Nenadom Radinkovićem


?????????????????????????????????????????????????????????

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske saopštilo je da su u evidenciji potraga ovog ministarstva aktivne dvije potjernice za Nenadom Radinkovićem, te demantovalo tvrdnju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da on nije zaveden u nacionalnoj bazi potjernica.

“U evidenciji potraga MUP-a Republike Srpske aktivne su dvije potjernice za licem Nenadom Radinkovićem, i to centralna potjernica raspisana 27. novembra 2013. i međunarodna potjernica raspisana 10. novembra 2014. godine”, ističe se u saopštenju MUP-a Srpske.

Iz MUP-a naglašavaju da je “uvid u navedene potjernice policijskim agencijama u BiH dostupan posredstvom sistema za razmjenu podataka, odnosno aplikacije putem koje je moguće ostvariti uvid u podatke o potražnoj djelatnosti MUP-a Republike Srpske, MUP-a Federacije BiH i Policije Brčko distrikta BiH”.

“Ovaj sistem je uspostavljen na osnovu Sporazuma o uspostavljanju sistema elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužilaštava.

Stoga, MUP u potpunosti odbacuje navode ministra bezbjednosti”, navodi se u saopštenju.

S ciljem objektivnog informisanja javnosti, u saopštenju se ističe da je MUP Republike Srpske 11. jula 2017. godine dostavio Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek “Interpol” Sarajevo informaciju da je traženo lice osuđeno u Francuskoj zbog ilegalne trgovine oružjem, te je MUP tražio da preko nadležnih organa te države provjere da li se Nenad Radinković nalazi u nekoj od njihovih kazneno-popravnih ustanova i kada se može očekivati njegovo izručenje u BiH.

“Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju – Odsjek ‘Interpol’ Sarajevo dogovorio je deportaciju imenovanog iz Francuske 16. oktobra 2017. godine, ali do deportacije nije došlo. Deportaciju je otkazao ‘Interpol’ u Parizu, ali tu informaciju nisu na vrijeme proslijedili”, precizirano je u saopštenju.

Iz MUP-a navode da su se obratili Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek ‘Interpol’ Sarajevo, sa zahtjevom da se dostave informacije o statusu potraživanog lica, kao i da preko nadležnih organa Republike Francuske izvrše provjere da li će i kada Nenad Radinković biti deportovan u BiH. Odgovor do danas nije stigao”, ističu iz MUP-a Srpske.

Mektić je juče izjavio da Nenad Radinković nije zaveden u nacionalnoj bazi potjernica, te da je prije mjesec dana boravio na području Bosanskog Petrovca gdje je privođen u policijsku stanicu zbog narušavanja javnog reda i mira i uručen mu prekršajni nalog.

Srna nezvanično saznaje da je zbog narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskom objektu “Dolar” privođen Branko Zelenika.

(Srna)

Previous Nema spajanja sa Krupom, Borac ide u Prvu ligu RS
Next Većina Italijana podržava evro

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *