Ukrajina pod međunarodnim pritiskom zbog lažiranja smrti ruskog novinara


Babčenko je šokirao novinare kada se ukazao na konferenciji u Kijevu, i to 24 sata nakon što su ukrajinske vlasti saopćile da je ubijen u svojoj kući, za šta je u ukrajinskom javnom prostoru, ali i šire, okrivljena Rusija.

Ukrajinske bezbjednosne službe izjavile su da je njegova smrt bila lažirana da bi sačekali reakciju Moskve, nakon čega su ruski zvaničnici reagovali bijesno na ono što su označili kao “anti-rusku provokaciju”.

Operacija je prevarila svjetske medije i naljutila organizacije koje zagovaraju slobodu medija, koje su upozorile da bi navedena akcija mogla ostaviti posljedice na rad novinara širom svijeta.

Foto: AFP

Foto: AFP

“Ne može biti razloga za lažiranje novinarske smrti”, izjavio je u srijedu voditelj Reportera bez granica Christophe Deloreir, okarakterisavši to kao “patetičan čin”.

Analitičar Igor Jakovenko se na svom blogu zapitao da li takav akt spašavanja života novinara Babčenka imao alternativu.

Urednik ruskog dnevnog lista “Vedomosti” tvrdi da je operacija spašavanja Babčenka “zamagljena granicom istine i fikcije” i da će dovesti do većeg nepovjerenja u medije.

Nekoliko zapadnih komentatora i novinara navelo je da će biti teško povjerovati u zvanične izjave iz Ukrajine ponovo, piše AFP.

Babčenko, koji je ranije rekao novinarima da se nekoliko sedmica pripremao da lažira svoju smrt uz pomoć tajnih službi, je odbacio takve kritike.

“Volio bih da su svi ljudi koji proklamuju svoj moral javno mogli biti u istoj situaciji – neka pokažu svoje poštovanje prema principima njihovog visokog morala i ponosno drže svoje glave visoko, bez da dovode u zabludu medije”, napisao je on na Facebooku.

(klix)
Previous Nova ideja Borčeve uprave, navijači da vrate dug?
Next Hoće na izbore, a nemaju ni telefon

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *