Mektić: Za dlaku izbjegnuto uvođenje viza BiH


BiH je prije dva dana za dlaku izbjegla stroge sankcije Evropske unije i ponovno uvođenje viza za svoje građane, potvrdio je “Glasu Srpske” ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

On kaže da mu je nekoliko zapadnih ambasadora otvoreno priznalo da je prvi put od decembra 2010. godine, kada je uveden bezvizni režm, unutar Evropske unije ozbiljno razgovarano o ukidanju bezviznog režima za BiH.

Mektić objašnjava da osnovni razlog za ovakav stav zemalja EU predstavljaju opstrukcije u sprovođenju presude Ustavnog suda BiH od 1. juna prošle godine kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

– Ustavni sud BiH je prije dva dana konstatovao da Parlament BiH nije izvršio tu njegovu odluku, ali na našu sreću, osporene zakonske odredbe nisu stavljene van snage. Sud je, iako na prilično nemušt način i uz dosta konfuzno pravno tumačenje, ipak izbjegao donošenje odluke kojom bi sporne odredbe u potpunosti bile stavljene van snage. Da je to urađeno, pravosuđe bi se našlo u ćorsokaku, jer tužilaštvo ne bi moglo da sprovodi istrage, a jedna od posljedica bi bila i to što bi OBA bila prinuđena da automatski prekine primjenu posebnih istražnih radnji, odnosno praćenje i prisluškivanje osoba osumnjičenih za terorizam – kaže Mektić.

To praktično znači, nastavlja Mektić, da bi te bezbjednosno interesantne osobe sa pasošem BiH bez tajne policijske prismotre mogle da putuju gdje god žele na Starom kontinentu.

– Potpuno je logično da evropske zemlje žele da se zaštite, odnosno da zaštite svoje građane i ne može im se zamjeriti na tome. Na sreću, za sada je izbjegnut najgori scenario i nadam se da neće ni biti realizovan, ali je dovoljno ozbiljno i to što se u EU uopšte razgovara o ukidanju bezviznog režima kao opciji – kaže Mektić.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović kaže da za eventualno ukidanje bezviznog režima i ponovno uvođenje viza za građane BiH odgovornost može da snosi samo i isključivo vlast na nivou BiH koju, između ostalih, predstavlja i Mektić. Nović, koji je bio ministar civilnih poslova BiH u decembru 2010. godine kada je Evropska unija ukinula vize za građane BiH, kaže da je tadašnja vlast donijela BiH ukidanje viza, čime je pokazala aktivnost, ofanzivnost i da zna šta treba građanima.

– Mi smo učinili nadljudske napore da BiH dobije bezvizni režim i uspjeli smo u tome, a aktuelna vlast govori o ponovnom uvođenju viza. Ova apsolutno nesposobna vlast za godinu nije htjela, mogla ili nije željela da promijeni nijedan zakon. Ta vlast u Savjetu ministara nije mogla da usaglasi nijednu odredbu ni Zakona o krivičnom postupku ni Zakona o OBA, a danas govori o mogućnosti ukidanja bezviznog režima i za to optužuje opoziciju. Bolje bi im bilo da odu sa vlasti i da priznaju građanima da su nesposobni i da su ih držali u zabludi – kaže Nović.

Umjesto da odu s vlasti i time na najbolji način pomognu građanima, ističe Nović, oni traže milost po stranim ambasadama i optužuju opoziciju za neusvajanje izmjena pomenuta dva zakona.

– Takav apsurd da se opozicija optužuje zato što vlast ne funkcioniše i ne usvaja zakone ne postoji nigdje u svijetu – navodi Nović, aludirajući na pismo iza kojeg su stali OHR, OEBS i ambasade više zemalja, u kojem je navedeno da su za neusvajanje izmjena pomenuta dva zakona najodgovorniji HDZ BiH, koji je dio vladajuće koalicije na nivou BiH i opozicioni SNSD.

Predloženo je nekoliko verzija izmjena Zakona o krivičnom postupku i Zakona o OBA, ali su one zapele u Savjetu ministara i Parlamentu BiH, gdje partneri, prije svega SDA, HDZ BiH i SDS, ne mogu da se usaglase o konačnim rješenjima.

Bezvizni režim

Bezvizni režim za građane BiH uveden je 15. decembra 2010. godine. Od tada bez viza mogu da putuju u Švajcarsku i sve zemlje Evropske unije, osim Velike Britanije i Irske, jer su one izvan Šengen zone.

Bezvizni režim omogućava da se u zemljama Šengen zone provede najviše 90 dana tokom šest mjeseci. Na primjer, ukoliko u neku od zemalja Šengena prvi put uđete 1. januara, onda do 31. juna možete u zoni Šengena provesti najviše 90 dana.

(Glas Srpske)

Previous Trebinju druga nagrada za Najbolje brendirani prostor
Next Le Mer: Amerika ima nekoliko dana da izbjegne trgovinski rat sa saveznicima

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *