Biljana Krstić u Banjaluci prenosi tajne izvornog pjevanja


Festival folklora “Banjaluka folk fest 2018” otvoren je u koncertnoj sali Muzičke škole “Vlado Milošević”, a organizator festivala, Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava”, do 10. juna najavljuje bogat program.

U okviru festivala posebno se izdvaja prva radionica izvornog pjevanja “Od izvora do stilizacije”, koja je privukla dosta pažnje, a predavač na seminaru biće istaknuta umjetnica Biljana Krstić, jedan od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja. Tim povodom smo kratko porazgovarali sa Krstićevom o radionici.

Na pitanje kako su došli na ideju da u okviru festivala organizuju radionicu, Krstićeva je rekla da su to dugo planirali da urade van Beograda, a da im je Zoran Talić mnogo pomogao u tome.

“Prije svega, radionicom se inače bavim već pet godina, u stvari, otkad sam napravila prvu radionicu u Beogradu, koja se zove “Vokalna radionica Bistrik – Biljana Krstić”. Na ideju smo došli upravo kroz ovaj petogodišnji rad. Imali smo puno uspjeha i došli smo na ideju da bi možda bilo divno da se napravi neka radionica i van Beograda. To je davno bilo, dakle, kad je sve to krenulo. Onda smo imali jedan nastup ovde u Banjaluci i zahvaljujući Zoranu Taliću, koji je i došao na ovu ideju da se organizuje radionica u prostorijama muzičke škole sa direktorom Damirom Jovanićem. I evo mene mene ovdje, sa mojom asistentkinjom Natašom Mihaljinac. Danas ćemo raditi jedan veoma zanimljiv program, u stvari, objasnićemo polaznicima radionice različite primere tradicionalnih pjesama i svakako smo napravili jedan raznovrstan i bogat program, i prije sveg atraktivan za njih, a mnogo će toga i naučiti i možda jednoga dana biti ti koji će prenositi drugima ovo što ćemo danas raditi.”

Krstićeva je zadovoljna i odzivom na radionicu, ističući da rad u brojnijoj grupi ne bi bio moguć.

(banjaluka.com)

 

Previous Banjalučanka putem Instagrama dijeli svoje avanture sa svijetom
Next Ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *